5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu
Rubrika: O potravináchAutor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA
1) Obsahuje vysoké hodnoty antioxidantů a minerálů
Věděli jste, že čokoláda (respektive kakaové boby) má ze všech potravin jedny z nejvyšších hodnot tzv. antioxidantů? Antioxidanty jsou látky, které chrání náš organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jedná se o děj, kdy vlivem volných radikálů dochází poškozování různých struktur v našem organismu. Za normálních okolností jsou antioxidanty a volné radikály v našem těle v rovnováze. Čokoláda dále obsahuje široké spektrum minerálů jako železo, hořčík, měď, mangan, vlákninu, fosfor, zinek a selen.
2) Odbourává stres
Jak již bylo zmíněno - čokoláda zvyšuje hodnoty neurotransmiteru (přenašeč mozkových impulzů) serotoninu, který funguje jako přírodní antidepresivum a snižuje stresové faktory. Studie provedené vědci ze Švýcarska prokazují, že chemické složení hořké čokolády opravdu hraje klíčovou roli při snižování úrovně stresu u lidí, kteří jsou vystaveni velké psychické námaze. Studie uvádí, že pravidelná dávka 40 gramů hořké čokolády v průběhu dvou týdnů, může prokazatelně snižovat stresové hormony. Pokud chcete toto vyzkoušet, tak doporučuji čokoládu s minimálním obsahem kakaa 85%.
3) Snižuje LDL cholesterol
Kakaové boby prokazatelně snižují hladinu „špatného" LDL cholesterolu, který v těle podporuje tvorbu látky, jenž může za určitých okolností ucpávat vnitřní stěny tepen a žíly. Zároveň může hořká čokoláda zvyšovat hladiny „dobrého" HDL cholesterolu. Správná rovnováha cholesterolu může výrazně snížit riziko srdeční zástavy a onemocnění srdce.
4) Povzbuzuje mysl
Studie provedená na University of Nottingham dokazuje, že konzumace tmavé čokolády může zvýšit průtok krve do mozku až po dobu tří hodin. Zdá se, že kakao může také pomoci ke zlepšení koncentrace, snížit dobu odezvy na podnět a zlepšuje paměť. Toto můžete určitě vyzkoušet při studiu na nějakou zkoušku a nebo přímo před ní.
5) Je to vynikající zdravá potravina
Často se moji klienti diví, když jim doporučím konzumaci hořké čokolády (75-99% kakaa). Mají totiž stále slovo „čokoláda" zafixováno v mysli jako něco nezdravého. Při její konzumaci v hořké podobě se však určitě nemusíte cítit provinile. Naopak je to velmi prospěšná potravina s několika zdravotními benefity. Nyní ji můžete konzumovat s vědomím, že děláte vašemu tělu skvělou službu! Jen samozřejmě dávejte pozor na to, aby jste to nepřehnali. Čtěte důkladně složení a vyhněte se nebo alespoň zmírněte konzumaci těch čokolád, co obsahují vysoké procento cukru. Pamatujte: čím větší procenta kakaa, tím menší procento cukru. A samozřejmě nejlepší zkušenost s každou potravinou je taková, kterou si uděláte na svém vlastním těle.
Už jste někdy zkoušeli čokoládu s 99% obsahu kakaa? To je teprve síla. :)
Autor: Rudolf Novák
Další zajímavé články na: www.celostnistrava.cz
Další články z rubriky O potravinách
Nejen sůl je nad zlato!
Co tedy dalšího je nad zlato? Třeba malá, zdánlivě bezvýznamná rada. Taková, která dokáže ochránit vaše zdraví a navíc ušetřit nemalý peníz.
Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?
Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.
Proč kváskový chléb???
V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:
Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.