5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu
Rubrika: O potravináchAutor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA
1) Obsahuje vysoké hodnoty antioxidantů a minerálů
2) Odbourává stres
Kakaové boby prokazatelně snižují hladinu „špatného" LDL cholesterolu, který v těle podporuje tvorbu látky, jenž může za určitých okolností ucpávat vnitřní stěny tepen a žíly. Zároveň může hořká čokoláda zvyšovat hladiny „dobrého" HDL cholesterolu. Správná rovnováha cholesterolu může výrazně snížit riziko srdeční zástavy a onemocnění srdce.
Studie provedená na University of Nottingham dokazuje, že konzumace tmavé čokolády může zvýšit průtok krve do mozku až po dobu tří hodin. Zdá se, že kakao může také pomoci ke zlepšení koncentrace, snížit dobu odezvy na podnět a zlepšuje paměť. Toto můžete určitě vyzkoušet při studiu na nějakou zkoušku a nebo přímo před ní.
Často se moji klienti diví, když jim doporučím konzumaci hořké čokolády (75-99% kakaa). Mají totiž stále slovo „čokoláda" zafixováno v mysli jako něco nezdravého. Při její konzumaci v hořké podobě se však určitě nemusíte cítit provinile. Naopak je to velmi prospěšná potravina s několika zdravotními benefity. Nyní ji můžete konzumovat s vědomím, že děláte vašemu tělu skvělou službu! Jen samozřejmě dávejte pozor na to, aby jste to nepřehnali. Čtěte důkladně složení a vyhněte se nebo alespoň zmírněte konzumaci těch čokolád, co obsahují vysoké procento cukru. Pamatujte: čím větší procenta kakaa, tím menší procento cukru. A samozřejmě nejlepší zkušenost s každou potravinou je taková, kterou si uděláte na svém vlastním těle.
Už jste někdy zkoušeli čokoládu s 99% obsahu kakaa? To je teprve síla. :)
Autor: Rudolf Novák
Další zajímavé články na: www.celostnistrava.cz
Další články z rubriky O potravinách
Test energetických tyčinek - 3.díl
S aktivním životem a spoustou zájmů neztloustnete !
Pokud už umíte vyrobit domácí kefír z Tibetské houby, a čirou náhodou zjistíte, že máte doma Tapiokovou mouku, domácí vajíčka, hladkou Babiččinu volbu; se synem jste minulý týden vytočili poslední med, a včera jste přišli z malin, ze kterých dnes už máte založený demižón na malinové víno, a ze zbytku šťávy se vám ještě podařilo uškudlit na něco malinové marmelády, pak dozajista dostanete nápad udělat neskutečně dobré a vláčné : ....palačinky:
500 ml kefíru z Tibetského zrna
2 vejce
150 g hladké pšeničné mouky ( Babiččina volba)
50 g tapiokové škrobové mouky ( k dostání v biopotravinách )
40 g medu (2 plné lžíce) příp. jiného sladidla ( kokosový cukr, agáve sirup )
špetka soli
olej olivový nebo řepkový na smažení
Všechny ingredience rozmixujete ponorným mixérem. Ponecháte hodinu odpočinout, a znovu rozmixujete.
Smažíte tenké palačinky přibližně o průměru 16 cm.
Pánvičku s nepřilnavým povrchem před každým těstolitím potíráte tukem pomocí mašlovačky.
Hotové pak potíráte vlastní marmeládou z lesních malin.
Jak poznat pravé celozrnné pečivo?
Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem - s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?