Aby stravování nebylo nudné

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: SANVITA- Ing. Eva Skubidová

Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:


Zimní salát
Salát vhodný pro zimní období, kdy tradiční letní zelenina (rajčata, okurky ...) není příliš chutná. Hodí se jako přílohový salát k hlavnímu jídlu nebo i jako chutná náplň sendviče (např. s čerstvým pikantním sýrem). V lednici vám vydrží poměrně dlouho a máte vždy po ruce svou denní dávku zeleniny.


Suroviny:
1/2 čínského zelí
1 mrkev
1 malá plechovka kukuřice
1 červená paprika
pórek, petrželka, chilli paprička, sůl, pepř, citrón (nebo limetka), olivový olej

Příprava: nakrájejte čínské zelí a papriku na tenké malé proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte s kukuřicí a přidejte asi 10 cm nakrájeného pórku, nasekanou petrželku a polovinu chilli papričky. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z poloviny citrónu a 4-5 lžícemi olivového oleje. Nechte odležet.

 

Treska s bylinkovou krustou

Skvělá a rychlá úprava ryby. Sami budete překvapeni, jak výborně může chutnat i obyčejná treska.

Suroviny:
4 filety z ryby (treska, losos apod.)
2 tmavé (celozrnné) toastové chleby
hrst bylinek (petržel, oregano, bazalka, tymián, rozmarýn apod.)
kousek tvrdého sýru, chilli paprička, hořčice, česnek, sůl, pepř, olivový olej

Příprava: v mixéru rozmixujeme bylinky s toastovým chlebem, česnekem, chilli a kouskem tvrdého sýru. Směs trochu osolíme, opepříme a přídáme do ní cca 1-2 lžíce oleje. Ryby osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, potřeme hořčicí nebo chilli omáčkou. Směs rovnoměrně rozdělíme a přitiskneme na všechny ryby. Pečeme na pečícím papíru v troubě rozehřáté na 180 st. asi 20 min. Podáváme s brambory a fazolkami (orestovanými nebo dušenými v páře).

 

Kuřecí prsa na zeleném kari

Lahodná light verze Jamieho zeleného kari ze zázvoru a bylinek, která se skvěle hodí k rýži.

Suroviny:
4 kuřecí prsa (nebo stehenní steaky, kdo neredukuje tak i s kůží)
svazek jarní cibulky, hrst koriandru, 1 chilli paprička, 2 lžíce citrónové šťávy,
kousek (cca 5cm) zázvoru, 5 stroužků česneku, citrónová tráva (1 ks),
2 lžíce sójové omáčky, 2-3 lžičky škrobu, bílý jogurt (malý kelímek),
zelené fazolky (cca 2-3 hrsti), sůl, pepř, olivový olej

Příprava: kuřecí maso osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi citrónové šťávy, která maso nakřehčí. Necháme odležet. V mixéru rozmixujeme na pastu česnek, citr. trávu, cibulky, zázvor, koriandr, chilli papričku, přidáme sójovou omáčku a lžíci oleje. Maso vložíme na rozpálenou pánev a cca 10 min pečeme na 1 straně, pak cca 10 min přikryté na 2 straně. Maso potřeme z obou stran polovinou zelené pasty a ještě cca 10 min opékáme. V jiném hrnci podusíme ve vodě fazolky s druhou částí pasty. Když změknou, přilijeme jogurt smíchaný s vodou a škrobem. Provaříme a pak smícháme s masem. Podáváme s rýží.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Nejlepší jídla na večer a bez výčitek

Několik bezpečných způsobů jak zachránit Váš hlad pozdě večer nebo před spaním, pokud nemůžete usnout hladoví.Ideální je kaseinová bílkovina, která je pomaleji vstřebatelná a je obsažená v mléčných výrobcích. Přispěje také k regeneraci svalů.

Jaký způsob detoxikace je nejlepší?

Termín „detoxikace těla" je po „hubnutí" jedním z nejčastěji vyhledávaných pojmů na internetu. Ještě více je pak zázračných přípravků a způsobů, jak toho dosáhnout.

 

Kamutová snídaně

Recept na výživnou nevařenou snídani. A to nejen pro vegetariány a vitariány, kterou jsem před léty připravovala i svým všejedlíkům v rodině; a nyní ji začínám znovu občasně zařazovat. Nedá mi to, se nepodělit o vyváženou skladbu surovin, pro atraktivní obsah širokého spektra lehce stravitelných živin. Vhodnou pro předškolní dítě, studenta, sportovce, staší osoby, v těhotenství, v rekonvalescenci a naprosto každého racionálně se stravujícího člověka.

Původně jsem se inspirovala receptem dietologa profesora Kollatha ( kdo se zabývá jogou, bude vědět ), který našel způsob, jak učinit obilné zrno stravitelným i bez tepelné úpravy, recept jsem výrazně vylepšila a přejmenovala na "Kamutová snídaně" . Přínosem pokrmu je pocit nasycenosti, zvýšení fyzické i psychické výkonosti, úprava váhy a to tak, že hubení zdravě přibývají na váze, a obézním pomáhá hubnout, odstranit zácpu, detoxikovat ..

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: