Aby stravování nebylo nudné
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: SANVITA- Ing. Eva Skubidová
Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:
Zimní salát
Salát vhodný pro zimní období, kdy tradiční letní zelenina (rajčata, okurky ...) není příliš chutná. Hodí se jako přílohový salát k hlavnímu jídlu nebo i jako chutná náplň sendviče (např. s čerstvým pikantním sýrem). V lednici vám vydrží poměrně dlouho a máte vždy po ruce svou denní dávku zeleniny.
Suroviny:
1/2 čínského zelí
1 mrkev
1 malá plechovka kukuřice
1 červená paprika
pórek, petrželka, chilli paprička, sůl, pepř, citrón (nebo limetka), olivový olej
Příprava: nakrájejte čínské zelí a papriku na tenké malé proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte s kukuřicí a přidejte asi 10 cm nakrájeného pórku, nasekanou petrželku a polovinu chilli papričky. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z poloviny citrónu a 4-5 lžícemi olivového oleje. Nechte odležet.
Treska s bylinkovou krustou
Skvělá a rychlá úprava ryby. Sami budete překvapeni, jak výborně může chutnat i obyčejná treska.
Suroviny:
4 filety z ryby (treska, losos apod.)
2 tmavé (celozrnné) toastové chleby
hrst bylinek (petržel, oregano, bazalka, tymián, rozmarýn apod.)
kousek tvrdého sýru, chilli paprička, hořčice, česnek, sůl, pepř, olivový olej
Příprava: v mixéru rozmixujeme bylinky s toastovým chlebem, česnekem, chilli a kouskem tvrdého sýru. Směs trochu osolíme, opepříme a přídáme do ní cca 1-2 lžíce oleje. Ryby osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, potřeme hořčicí nebo chilli omáčkou. Směs rovnoměrně rozdělíme a přitiskneme na všechny ryby. Pečeme na pečícím papíru v troubě rozehřáté na 180 st. asi 20 min. Podáváme s brambory a fazolkami (orestovanými nebo dušenými v páře).
Kuřecí prsa na zeleném kari
Lahodná light verze Jamieho zeleného kari ze zázvoru a bylinek, která se skvěle hodí k rýži.
Suroviny:
4 kuřecí prsa (nebo stehenní steaky, kdo neredukuje tak i s kůží)
svazek jarní cibulky, hrst koriandru, 1 chilli paprička, 2 lžíce citrónové šťávy,
kousek (cca 5cm) zázvoru, 5 stroužků česneku, citrónová tráva (1 ks),
2 lžíce sójové omáčky, 2-3 lžičky škrobu, bílý jogurt (malý kelímek),
zelené fazolky (cca 2-3 hrsti), sůl, pepř, olivový olej
Příprava: kuřecí maso osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi citrónové šťávy, která maso nakřehčí. Necháme odležet. V mixéru rozmixujeme na pastu česnek, citr. trávu, cibulky, zázvor, koriandr, chilli papričku, přidáme sójovou omáčku a lžíci oleje. Maso vložíme na rozpálenou pánev a cca 10 min pečeme na 1 straně, pak cca 10 min přikryté na 2 straně. Maso potřeme z obou stran polovinou zelené pasty a ještě cca 10 min opékáme. V jiném hrnci podusíme ve vodě fazolky s druhou částí pasty. Když změknou, přilijeme jogurt smíchaný s vodou a škrobem. Provaříme a pak smícháme s masem. Podáváme s rýží.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.
Desatero zdravého stravování
Jablko
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.