Bez kvalitní snídaně nezhubnete
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživová poradkyně Bc. Eliška Hrmová
Proces snídaně by měl být tak trochu obřad. Nemyslím tím rezervovat si na to dopoledne, bohatě stačí vstát o půl hodiny dříve a jídlo si umět připravit. Tím ukazujeme i to, jak o sebe umíme pečovat, zda netláskáme něco při ranních fofrech, jen aby to zapláclo žaludek. I tento detail vypovídá o člověku - jak si sám sebe váží a jak je ochoten přistupovat k dalším změnám v redukčním režimu. Snídaně by měla obsahovat 25% z celkového denního energetického příjmu, proto stojí za uvážení věnovat ji trochu svého času.
Že je snídaně základ dne věděli už naši předci. Během noci tělo spotřebovává většinu energie z rezerv, a proto ihned po probuzení musí přijmout dostatek živin. Z nich načerpá dostatečnou energii pro fungování během dne. Správně zvolenou snídaní si nastartujeme metabolismus a zabráníme tak úbytkům fyzické a psychické výkonnosti během dne. 30 - 60 minut po probuzení se aktivuje naše trávení. Proto se nedoporučuje snídani v žádném případě vynechávat. Tím, že se nenasnídáme, snížíme i svůj energetický výdej, což je dobré, pokud chceme být v kulaté formě, ale kontraproduktivní pro štíhlou postavu - je dokázáno, že většina lidí, kteří snídají, netrpí v tolika případech nadváhou.
Mozek a svaly potřebují ke své práci dostatek glukosy, kterou získáváme především z komplexních sacharidů (pomalé cukry), proto by jich měla snídaně obsahovat co nejvíce. Nemusejí chybět ani čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Při snídani je dobré orientovat se dle své momentální chuti. Můžeme zvolit sladkou variantu snídaně, která je i lehčí - příkladem mohou být vločky, cereálie, obilné kaše. U „těžších" variant snídaní to mohou být vajíčka, celozrnné pečivo, šunka..
Další články z rubriky Zdravé stravování
Jablko
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.