Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu
Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.

Co potřebujete?

Suroviny:

- cca 3 hrnky nastrouhané cukety i se slupkou (použijte nějakou tvrdší mladší cuketu, pokud máte nějaký větší "kousek", určitě vyhoďte měkkou dužinu se zrníčky)
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku nebo sušený Medvědí česnek
- 2 lžíce olivového oleje
- 125 ml vody
- pytlík sušeného droždí
- cca 350-400g pohankové a kukuřičné mouky (přesné množstí je těžké určit, záleží na tom, kolik vody se vám povede vymačkat z cuket)
- sůl, pepř, kmín
- Provensálské koření nebo rozmarýn a tymián
- Semínka - konopí, slunečnice, dýně, chia, len
- Pro luxusnější verzi sušená rajčátka nebo černé olivy


Postup:

Nastrouhanou cuketu lehce posolte a nechte půl hodiny vypotit. Mezitím si nakrájejte šalotku a česnek.

Do mísy nebo do hnětače domácí pekárny odvažte asi 350 g mouky, půl na půl kukuřičnou a pohankovou, vmíchejte droždí.

Cuketu dejte do cedníku a pořádně vymačkejte co nejvíc vody. Na pánvi orestujte na trošce oleje šalotku, česnek, koření a cuketu a nechte vychladnout.

Dejte cuketovou směs k mouce, přidejte ještě lžíci oleje, semínka a začněte míchat. Jakmile se tvoří drolivá směs, přilévejte vodu. Ke konci pak vmíchejte rajčata nebo olivy. Výsledné těsto by nemělo být moc lepivé, určitě to bude chtít přidávat postupně i mouku a ve finále dát ruku k dílu a na vále těsto propracovat.

Vytvarujte bochník a vložte do větší formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. Povrch chleba potřete olejem a posypejte semínky (je třeba je do těsta trochu vtlačit dlaní). Zakryjte a nechte kynout tak dlouho, dokud nezvětší svůj objem.

Pečte v troubě vyhřáté na 240 stupňů cca 15 minut, pak teplotu snižte na 190 stupňů dalších 15-20 minut.

TIP: Podávejte ke grilované nebo pečené zelenině, s jogurtovými dipy nebo pomazánkou z oliv, pečených paprik nebo lilku.

Zuzana, Výživou ke změně 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Jahelník s broskvemi (bezlepkové)

Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: