Slaný bezlepkový koláč z dýně

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

Suroviny na těsto:

- cca 450 g dýně (nakrájené na kostičky a uvařené do měkka v páře, ale klidně ji uvařte v hrnci s vodou)
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4-5 lžic pohankové celozrnné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
- trocha lněných a chia semínek
- 1 lžíce oleje (olivového, dýňového nebo jaký máte)
- koření dle chuti - majoránka, oregano, tymián, sůl nebo bylinková sů, černý pepř.

 

Postup:

Všechny suroviny rozmixujte na hladkou hmotu, navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pokladně surovinami dle chuti - výborné je s tuňákem z plechovky a šalotkou, s žampiony, kozím sýrem a špenátem, zeleninou, šunkou... záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Pečte cca 20 minut na 180 stupňů a je hotovo!

Dobrou chuť!

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Ořechový koláč se švestkami

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
Tento koláč mám skutečně ráda - snoubí v sobě chuť a vůni ořechů a skořice, se švestkami a tvarohem. Jeho příprava je navíc snadná!

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: