Slaný bezlepkový koláč z dýně

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

Suroviny na těsto:

- cca 450 g dýně (nakrájené na kostičky a uvařené do měkka v páře, ale klidně ji uvařte v hrnci s vodou)
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4-5 lžic pohankové celozrnné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
- trocha lněných a chia semínek
- 1 lžíce oleje (olivového, dýňového nebo jaký máte)
- koření dle chuti - majoránka, oregano, tymián, sůl nebo bylinková sů, černý pepř.

 

Postup:

Všechny suroviny rozmixujte na hladkou hmotu, navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pokladně surovinami dle chuti - výborné je s tuňákem z plechovky a šalotkou, s žampiony, kozím sýrem a špenátem, zeleninou, šunkou... záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Pečte cca 20 minut na 180 stupňů a je hotovo!

Dobrou chuť!

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Mlsejte o Vánocích zdravě

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: