Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí

Rubrika: O potravinách
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí
Bílkoviny patří mezi základní živiny, bez kterých by náš organismus nefungoval. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musíme přijímat potravou. Bílkoviny nám zajišťují růst a obnovu tkání, svalů, tvorbu hormonů, enzymů a dalších biologicky důležitých látek.
 
Bílkoviny nejsou jen v mase
Kvalitní bílkoviny najdeme v libovém mase, vejcích, mléčných výrobcích, rybách a mořských plodech, ale také v luštěninách. Mezi luštěninami je nejznámější hnědá čočka, fazole a hrách, ale zkusit můžete i jiné chutnější varianty – cizrnu, červenou čočku, sóju, tofu, tempeh, klaso, seitan nebo robi maso. V současné době je na výběr mnoho zdrojů kvalitních bílkovin živočišných i rostlinných.
 
Příznaky a příčiny nedostatku bílkovin
Snížená přítomnost bílkovin v těle se projevuje sklonem k nemocím, infekcím, zhoršenému hojení ran a k poruchám imunity, metabolismu, krevní srážlivosti a například také zhoršením kvality pleti a vlasů. Dalším signálem je výrazné hubnutí (ztráta svalové hmoty) při nedostatečném příjmu potravy, drženíjednostranné extrémní diety, vysoké ztráty bílkovin například při nemoc nebo po operaci a příliš intenzivním cvičení.
Kdy je potřeba bílkoviny navýšit
 
Denní potřeba bílkovin se u každého člověka liší podle věku, pohlaví, životního stylu a zdravotního stavu. Potřeba bílkovin stoupá nejen s přibývajícím věkem, ale také v situacích, kdy dochází k větším bílkovinovým ztrátám a je nutné je doplnit ve vyšší míře. Jde především o dobu nemoci, rekonvalescence, před a po operaci, v těhotenství a v době kojení, při zvýšeném stresu a tělesné námaze a během hubnutí.
 
Bílkoviny při hubnutí
Hubnutí je tedy další situací, kdy je zapotřebí navýšit příjem bílkovin. Jako výživový poradce nejdříve klientovi zjistím analýzou jeho jídelníčku, kolik přesně bílkovin denně přijímá, a následně tuto hodnotu navýším vzhledem k jeho hmotnosti a požadavkům. Všem, kteří se rozhodli hubnout, doporučuji obohatit svůj jídelníček o drůbeží maso, ryby, vejce, nízkotučný tvaroh, kefír, tofu, sójové výrobky a luštěniny. Neváhejte požádat svého výživového poradce, ať vám nastaví optimální příjem bílkovin a dalších živin, které jsou pro zdravé hubnutí zásadní.
 
Nechte si u mě nebo svého výživového poradce sestavit jídelníček s optimálním příjmem bílkovin, opravdu se to vyplatí! 
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 

Další články z rubriky O potravinách

Jde dohromady alkohol a hubnutí?

Toto je jedna z nejčastějších otázek, kterou lidé řeší obzvláště v období Vánoc a nyní při oslavách nového roku je to ještě aktuálnější. Důležitá informace je, že po alkoholu netloustnete, ale tloustnete díky alkoholu. Nerozumíte tomu? Pojďme si tedy vysvětlit, jak o s tím alkoholem a hubnutím vlastně je.

Ochutnejte špaldu

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu.

Červená řepa na svačinku

Pokud si chcete připravit chutnou, rychlou a zdravou svačinu, zvolte červenou řepu. Červená řepa je výborným zdrojem kyseliny listové.Obsahuje ale také vitamíny C a E. Z minerálů je to hořčík, draslík,jód, železo, mangan, zinek a pokud je správně pěstována, pak také selen.Nesmíme zapomenout ani na stopové prvky rubidium a cezium. Díky svému červenému barvivu je výborným antioxidantem.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: