Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí

Rubrika: O potravinách
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí
Bílkoviny patří mezi základní živiny, bez kterých by náš organismus nefungoval. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musíme přijímat potravou. Bílkoviny nám zajišťují růst a obnovu tkání, svalů, tvorbu hormonů, enzymů a dalších biologicky důležitých látek.
 
Bílkoviny nejsou jen v mase
Kvalitní bílkoviny najdeme v libovém mase, vejcích, mléčných výrobcích, rybách a mořských plodech, ale také v luštěninách. Mezi luštěninami je nejznámější hnědá čočka, fazole a hrách, ale zkusit můžete i jiné chutnější varianty – cizrnu, červenou čočku, sóju, tofu, tempeh, klaso, seitan nebo robi maso. V současné době je na výběr mnoho zdrojů kvalitních bílkovin živočišných i rostlinných.
 
Příznaky a příčiny nedostatku bílkovin
Snížená přítomnost bílkovin v těle se projevuje sklonem k nemocím, infekcím, zhoršenému hojení ran a k poruchám imunity, metabolismu, krevní srážlivosti a například také zhoršením kvality pleti a vlasů. Dalším signálem je výrazné hubnutí (ztráta svalové hmoty) při nedostatečném příjmu potravy, drženíjednostranné extrémní diety, vysoké ztráty bílkovin například při nemoc nebo po operaci a příliš intenzivním cvičení.
Kdy je potřeba bílkoviny navýšit
 
Denní potřeba bílkovin se u každého člověka liší podle věku, pohlaví, životního stylu a zdravotního stavu. Potřeba bílkovin stoupá nejen s přibývajícím věkem, ale také v situacích, kdy dochází k větším bílkovinovým ztrátám a je nutné je doplnit ve vyšší míře. Jde především o dobu nemoci, rekonvalescence, před a po operaci, v těhotenství a v době kojení, při zvýšeném stresu a tělesné námaze a během hubnutí.
 
Bílkoviny při hubnutí
Hubnutí je tedy další situací, kdy je zapotřebí navýšit příjem bílkovin. Jako výživový poradce nejdříve klientovi zjistím analýzou jeho jídelníčku, kolik přesně bílkovin denně přijímá, a následně tuto hodnotu navýším vzhledem k jeho hmotnosti a požadavkům. Všem, kteří se rozhodli hubnout, doporučuji obohatit svůj jídelníček o drůbeží maso, ryby, vejce, nízkotučný tvaroh, kefír, tofu, sójové výrobky a luštěniny. Neváhejte požádat svého výživového poradce, ať vám nastaví optimální příjem bílkovin a dalších živin, které jsou pro zdravé hubnutí zásadní.
 
Nechte si u mě nebo svého výživového poradce sestavit jídelníček s optimálním příjmem bílkovin, opravdu se to vyplatí! 
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 

Další články z rubriky O potravinách

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?

Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.

Test energetických tyčinek - 3.díl

V tomto díle článků o energetických tyčinkách zhodnotím dvě zajímavé nabídky drogerie DM. V tomto řetězci je k sehnání mnoho zajímavých potravin, ale podívejme se nejprve na bio cereální tyčinku od firmy Doves Farm.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: