Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí
Rubrika: O potravináchAutor: Mgr. Zuzana Douchová
.jpg)
Bílkoviny patří mezi základní živiny, bez kterých by náš organismus nefungoval. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musíme přijímat potravou. Bílkoviny nám zajišťují růst a obnovu tkání, svalů, tvorbu hormonů, enzymů a dalších biologicky důležitých látek.
Bílkoviny nejsou jen v mase
Kvalitní bílkoviny najdeme v libovém mase, vejcích, mléčných výrobcích, rybách a mořských plodech, ale také v luštěninách. Mezi luštěninami je nejznámější hnědá čočka, fazole a hrách, ale zkusit můžete i jiné chutnější varianty – cizrnu, červenou čočku, sóju, tofu, tempeh, klaso, seitan nebo robi maso. V současné době je na výběr mnoho zdrojů kvalitních bílkovin živočišných i rostlinných.
Příznaky a příčiny nedostatku bílkovin
Snížená přítomnost bílkovin v těle se projevuje sklonem k nemocím, infekcím, zhoršenému hojení ran a k poruchám imunity, metabolismu, krevní srážlivosti a například také zhoršením kvality pleti a vlasů. Dalším signálem je výrazné hubnutí (ztráta svalové hmoty) při nedostatečném příjmu potravy, drženíjednostranné extrémní diety, vysoké ztráty bílkovin například při nemoc nebo po operaci a příliš intenzivním cvičení.
Kdy je potřeba bílkoviny navýšit
Denní potřeba bílkovin se u každého člověka liší podle věku, pohlaví, životního stylu a zdravotního stavu. Potřeba bílkovin stoupá nejen s přibývajícím věkem, ale také v situacích, kdy dochází k větším bílkovinovým ztrátám a je nutné je doplnit ve vyšší míře. Jde především o dobu nemoci, rekonvalescence, před a po operaci, v těhotenství a v době kojení, při zvýšeném stresu a tělesné námaze a během hubnutí.
Bílkoviny při hubnutí
Hubnutí je tedy další situací, kdy je zapotřebí navýšit příjem bílkovin. Jako výživový poradce nejdříve klientovi zjistím analýzou jeho jídelníčku, kolik přesně bílkovin denně přijímá, a následně tuto hodnotu navýším vzhledem k jeho hmotnosti a požadavkům. Všem, kteří se rozhodli hubnout, doporučuji obohatit svůj jídelníček o drůbeží maso, ryby, vejce, nízkotučný tvaroh, kefír, tofu, sójové výrobky a luštěniny. Neváhejte požádat svého výživového poradce, ať vám nastaví optimální příjem bílkovin a dalších živin, které jsou pro zdravé hubnutí zásadní.
Nechte si u mě nebo svého výživového poradce sestavit jídelníček s optimálním příjmem bílkovin, opravdu se to vyplatí!
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
Další články z rubriky O potravinách
Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel
Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy. Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)
10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky
Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.
Omega 3
Přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností.
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.