Borůvky

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Vladěna Hrušková

Borůvky

Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá.  Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.

Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.

Borůvky jsou považovány za jedny z nejzdravějších potravin. Také jsou známé svojí reputací, jako potraviny která chrání paměť.

Plody borůvek obsahují mimořádné množství vitamínů, minerálů a jiných účinných látek. Obsahují sloučeniny, jako je např. anthokyanin, jež  má antioxidační a protizánětlivé účinky.  Zabraňují tedy oxidačnímu stresu, který je přítomný u většiny závažných nemocí, jako je Alzheimer, Parkinson, srdeční onemocnění, diabetes atd. Borůvky toho ale dokážou mnohem více a to jak jsme již zmínila na začátku, udržují dobrou paměť.

Co to znamená?

Staré neurony v mozku jsou s věkem stále línější a línější si povídat. Nekomunikují a časem dochází k tomu, že začínám ztrácet paměť, lidově řečeno blbneme. Také dochází ke zhoršení koordinace a rovnováhy…a teď přícházejí na řadu borůvky :). Obsahují totiž látky zvané polyfenoly, které zlepšují komunikace neuronů mezi sebou, ale pozor, také nepomáhají vytvářet neurony nové.

Dokonalá potravina pro náš mozek.

Je také prokázáno, že pravidelná konzumace borůvek zlepšuje zrak. V nějaké studii jsem četla, že v začátcích letectví  této skutečnosti využívali piloti. Dnes už je skutečně prokázáno, že borůvky zlepšují noční vidění, chrání proti zhoršení šedého a zeleného zákalu, pomáhají namáhaným očím.

V případě borůvek bych  mohla o jejich kladech pokračovat skutečně dlouho. Takže bych závěrem, řekla, že jestli se o nějaké potravě dá říci, že je super potravina, tak jsou to borůvky. 

Jak se všemožně dají použít?

Čerstvou šťávu z borůvek můžeme použít jako potěr na kožní ekzémy, lupenku.

Můžeme je také použít jako kloktadlo na bolest v krku, pouze je naředíme vodou.

Dobrá zpráva je, že podle průzkumů ani mražením neztrácejí svoje hodnoty. Takže je lze jíst syrové, zamrazit, či usušit. Optimální je hrstička borůvek denně.

Takže krmme se borůvkami do sytosti a děkujme přírodě za dary, které nám dává.

 

Borůvkový čaj proti dětskému průjmu

Borůvky rozvaříme v malém množství vody, rozmačkáme, precedíme a po trošce podáváme. Tato varianta je vhodná i pro kojence jimž naředíme a podáváme z láhve.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Hladověním cesta nevede

Moničin příběh...

Proč jíst mořské řasy

Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.

Proč a jak jíst, pít a cvičit? 28.3.2013

...Neméně podstatným tématem, jako je množství tekutin, je i jejich rozložení v průběhu dne. Vyvarujte se nárazovému vypití půl litru tekutin a více. Popíjejte v průběhu celého dne po malých doušcích. Mějte nápoj stále na očích/po ruce, abyste se kdykoliv mohly svlažit a osvěžit.
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: