Čas rebarbory

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Čas rebarbory
MOUČNÍK - REVEŇOVÝ KOLÁČ 8P

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)

těsto (dva pláty) :

250 g polohrubé mouky

200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)

100 g másla

70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)

1 vejce

¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )

 

náplň :

300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)

skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )

20g - 1 sáček vanilkový cukr

vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)

 

Postup:

Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.

Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.

Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,

pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.

Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.

Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C

dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.

 

Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,

moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.

 

Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )

 

 

100

g

Energie

1021

kJ

Bílkoviny

4

g

Sacharidy

36

g

Tuky

10

g

Vláknina

2

g

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak na podzimní chřipku

Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Detoxifikační kůra, DEN 5

TIP Potřebujete se stravovat i mimo domov a bojíte se, že v restauraci si nevyberete? Zajděte si do indické vegetariánské jídelny či do dobré asijské restaurace, třeba na sushi. Nebojte se také požádat číšníka o mírnou úpravu jídel. Dejte si těstoviny bez sýru či smetany nebo místo hlavního jídla zkombinujte dvě přílohy (např. grilovaná zelenina s bramborem).

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: