Čas rebarbory

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Čas rebarbory
MOUČNÍK - REVEŇOVÝ KOLÁČ 8P

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)

těsto (dva pláty) :

250 g polohrubé mouky

200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)

100 g másla

70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)

1 vejce

¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )

 

náplň :

300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)

skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )

20g - 1 sáček vanilkový cukr

vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)

 

Postup:

Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.

Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.

Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,

pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.

Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.

Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C

dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.

 

Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,

moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.

 

Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )

 

 

100

g

Energie

1021

kJ

Bílkoviny

4

g

Sacharidy

36

g

Tuky

10

g

Vláknina

2

g

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

 

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: