Chřestová polévka zdravě

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Jitka Růžičková

Chřestová polévka zdravě
Ingredince

500 g chřestu
1 cibule
1 l vody
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce umeocta
rostlinná smetana na dochucení
sůl, pepř
1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Nejprve si oloupeme chřest. Spodní čtvrtinu chřestu uřízneme (je hodně dřevnatý) a vhodíme ho do hrnce. Pak škrábeme škrabkou a loupeme slupku až k hlavičce chřestu. Oloupanou šlupku nahážeme také do hrnce. Zalijeme litrem studené vody a 15 minut vaříme. Uděláme si tak chutný vývar - skvělý základ polévky.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a rozkrájíme zbylý chřest na kousky. V hrnci orestujeme na olivovém oleji a přilijeme vývar z chřestu. Vaříme, dokud není chřest měkký. Poté vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme vše na hladkou kaši. Dále dochucujeme - přidáme lahůdkové droždí, umeocet, sůl, pepř a rostlinnou smetanu na zjemnění chuti.

Na zahuštění polévky vezmeme lžíci kukuřičného škrobu a promícháme ve skleničce se studenou vodou. Rozmíchaný škrob vlijeme do polévky a necháme projít varem.

 

 

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Žitný chléb s bylinkami

Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.

Mlsejte o Vánocích zdravě

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.


Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: