Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Hlaváčková

Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.

 Čaj nebo chlazený nápoj z citronové trávy působí proti bolestem žaludku a špatném trávení. V Indiii je široce používán jako prostředek proti kašli, revma a jako antiseptikum. V Číně je mimo jiné doporučován k pravidelné a mimořádně účinné očistě krve.

 Citronová tráva jako lék
Citronová tráva má pozitivní vliv na trávení a ve své domovině je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Čaj z citronové trávy podporuje schopnost koncentrace. Zevně se citrónová tráva používá při svalových bolestech, na rány a otoky a nebo můžeme použít k přípravě osvěžujících koupelí. Tráva má antiseptické a antibakteriální účinky, osvěžuje tělo i duši a povzbuzuje podporu trávení. Ošetřuje ústní dutinu. Výborně působí na imunitní systém, krevní oběh, proti depresím a bolestem zad. Citronela léčí nejen špatné trávení, infekce, edémy, zvětšené póry, ale i mastnou pokožku. Vůně cutronové trávy je vhodná při aromaterapii na dlouhé cesty a při špatném vstávání. Projasňuje kožní skvrny a osvěžuje pleť.


Další články z rubriky O potravinách

Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být  celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem -  s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?

Až moc sladký život s cukrem

Každá dobrota prý má být sladká. A pokud má být sladká, tak musí obsahovat dost cukru. Ale bylo to tak vždy? Už naši předkové objevili, že některé plody, květy, rostlinné šťávy či včelí produkty jsou sladké. V Evropě se dlouhou dobu používal jako sladilo med. Jde o směs cukrů, vody a dalších složek, původně zpravidla rostlinného a v konečné fázi živočišného původu.

Kefír z Tibetského zrna

Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: