Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Aby nám v zimě nebylo zima

I když se teple oblékáte, je vám stále zima? Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii ochlazujících a zahřívacích potravin. Jedná se o tzv. termické působení potravin, což je schopnost vyvolat v organismu pocit tepla nebo chladu. V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Mezi ochlazující potraviny, které často v zimě konzumujeme, patří především stále propagované citrusové plody, dále mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina, výrobky z bílé mouky nebo třeba i pivo.

V zimě a chladnějším období bychom tedy měli upřednostňovat  potraviny, které mají schopnost tělo zevnitř prohřívat. Nemusíme studovat zásady čínské medicíny, stačí se podívat na stravování našich předků. Když dříve přišly mrazy, zalezlo se za pec,  peklo se maso a na plotně bublala polévka. Sušily se bylinky na hřející a léčivé čaje. Naše babičky se řídily „selským“ rozumem a poslouchaly své tělo.  V chladném období jsou proto nejvhodnější tepelně upravená jídla a to třeba i ke snídani. Ovesná kaše se skořicí nebo horká polévka vás ráno prohřeje a správně nastartuje do mrazivého dne. Silné vývary a luštěninové polévky by se měly objevovat v zimním jídelníčku každý den. Vhodná je také větší konzumace masa a různých obilných kaší. Nedoporučují se syrové zeleninové saláty, spíše zelenina tepelně upravená, hodně cibule, česneku, křenu, ovoce raději sušené. Na pití vyměňte zelený ochlazující čaj za zahřívací černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí. Základem jsou bylinky a koření vyvolávající pocity tepla, hlavně skořice, hřebíček,  vanilka, bazalka, oregano, rozmarýn, paprika nebo pepř. V období chřipek určitě vsaďte na zázvor. Jeho termické schopnosti jsou nenahraditelné a navíc posiluje imunitu, ničí záněty a má spoustu dalších pozitivních účinků. Stačí jen kousek do čaje s medem a s bacily a prochladlým organismem udělá divy.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Zimní období je sice o více kaloricky bohatší a výživnější stravě, ale nemusíte přibírat každou zimu a svádět to na Vánoce! Stačí si umět vybrat ty správné zimní potraviny, které zasytí, ohřejí a dodají energii bez toho, abyste musely mlsat, přejídat se a mít pak z toho „zimní“ depresi. Důležitá je kvalita a ne kvantita!

Vánoce plné nástrah

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení obžerství a spousty kil navíc, kterých se pak v následujících měsících budete o dost obtížněji zbavovat, než jak jste je získali? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu.

KVĚTEN - PODPORA SRDCE

"Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas" a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: