Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Aby nám v zimě nebylo zima

I když se teple oblékáte, je vám stále zima? Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii ochlazujících a zahřívacích potravin. Jedná se o tzv. termické působení potravin, což je schopnost vyvolat v organismu pocit tepla nebo chladu. V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Mezi ochlazující potraviny, které často v zimě konzumujeme, patří především stále propagované citrusové plody, dále mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina, výrobky z bílé mouky nebo třeba i pivo.

V zimě a chladnějším období bychom tedy měli upřednostňovat  potraviny, které mají schopnost tělo zevnitř prohřívat. Nemusíme studovat zásady čínské medicíny, stačí se podívat na stravování našich předků. Když dříve přišly mrazy, zalezlo se za pec,  peklo se maso a na plotně bublala polévka. Sušily se bylinky na hřející a léčivé čaje. Naše babičky se řídily „selským“ rozumem a poslouchaly své tělo.  V chladném období jsou proto nejvhodnější tepelně upravená jídla a to třeba i ke snídani. Ovesná kaše se skořicí nebo horká polévka vás ráno prohřeje a správně nastartuje do mrazivého dne. Silné vývary a luštěninové polévky by se měly objevovat v zimním jídelníčku každý den. Vhodná je také větší konzumace masa a různých obilných kaší. Nedoporučují se syrové zeleninové saláty, spíše zelenina tepelně upravená, hodně cibule, česneku, křenu, ovoce raději sušené. Na pití vyměňte zelený ochlazující čaj za zahřívací černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí. Základem jsou bylinky a koření vyvolávající pocity tepla, hlavně skořice, hřebíček,  vanilka, bazalka, oregano, rozmarýn, paprika nebo pepř. V období chřipek určitě vsaďte na zázvor. Jeho termické schopnosti jsou nenahraditelné a navíc posiluje imunitu, ničí záněty a má spoustu dalších pozitivních účinků. Stačí jen kousek do čaje s medem a s bacily a prochladlým organismem udělá divy.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Rady jak přes Vánoce nepřibrat

Opravdu musíme přes Vánoce přibrat a dávat si na Nový rok předsevzetí o hubnutí?
Jde jen o správnou strategii a promyšlený plán. Za kila navíc nemůže jen smažený kapr, chlebíčky a vánoční cukroví, svůj podíl má i stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu.
Dlouhou dobu tak máme úplně rozbitý režim a to se na naší postavě samozřejmě brzy ukáže. Zkuste to letos vzít za jiný konec a jít na to jinak.

První polovina září - podpora sleziny

A máme tu ZÁŘÍ, moji milí!

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol, my se zase budeme muset vrátit ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli. Doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásně teplých dní, které si budeme moci užít.

V měsíci září jsou nejohroženější hned orgány dva. V první polovině září je to slezina, v druhé polovině pak slinivka břišní (ale o té až v půlce měsíce).

Výživa těhotných žen

Během těhotenství dochází v těle k řadě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: