Což takhle dát si…

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Poradna pro zdraví a prevenci

Špenát? A co třeba jablko? Dali jste si novoroční předsevzetí? Chcete konečně zhubnout?

Nebo si jen po vánočním hodování trochu pročistit tělo? A pokud možno bez větších nákladů?
Pak jste na správném místě. Jablka má jistě každý doma ještě od Vánoc, a když ne, jedno nebo dvě kila jablek není až tak velká investice.
Takže jdeme na to a řekneme si, jak na třídenní jablečnou pročíšťovací kůru. Ano vidíte dobře - třídenní a jablečná.

 

Jablka jsou úžasné ovoce, jsou málo kalorická, obsahují v sobě bílkoviny, málo tuků a prospěšné sacharidy, které potřebujeme k tomu, abychom měli dost energie. A hlavně, obsahují velké množství vlákniny, která je přímo požehnáním pro naše trávení a zejména střeva.


Kůra spočívá v tom, že po tři dny smíte jíst jen zralá, čerstvá a neoloupaná jablka. Neoloupaná proto, že pod kůrou se skrývá největší množství prospěšných látek. Kolik jich sníte, je zcela na vás. Takže kdykoli pocítíte potřebu jíst, schroupněte jablko. Dostanete do těla kromě jiného i spoustu vitaminů, vyčistíte si střeva od toxických látek a nastartujete zdravý metabolismus.


A co pitný režim? Samozřejmě na něj nesmíme zapomínat. Pít můžete v podstatě cokoli - čaj, kávu, vodu. Té samozřejmě nejvíce, pomáhá při čištění a proplachování.
A bonus? Nejen, že si pročistíte tělo, ale pektin v jablkách pomáhá při štěpení tuků a při regulaci cholesterolu v krvi. Také se vám zjemní a vyhladí pleť, protože jablka velmi pokožce prospívají.


Na co dát pozor:

Nedržet kůru déle než tři dny a po jejím ukončení začít jíst lehká jídla, aby byl přechod pomalý
Není dobré při kůře cvičit, nebo se více tělesně namáhat. Větší zátěž spotřebuje více energie.
Kůru si dopřejte jedině tehdy, nemáte-li zdravotní potíže a cítíte se dobře.
Vyhněte se konzumaci alkoholu nebo piva.


A pro ty, co si na třídenní kůru netroufají, mám dobrou zprávu. I jednodenní odlehčovací kůra, např. jednou za týden, má význam pro kvalitu vašeho trávení a regulaci hmotnosti.
Takže do toho, dokud jsou jablka ještě plná vitaminů!


A pokud kůru vyzkoušíte, napište mi své zkušenosti a postřehy na ruzena@poradnajimzdrave.cz. Pokud připojíte i váš věk, váhu a výšku, za každý příspěvek vás čeká dárek v podobě Analýzy stavby těla, kterou vám pošlu na váš e-mail.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

Nic si úplně nezakazujte: to je totiž přímá cesta k neúspěchu a dlouhodobé zpruzelosti. Tradiční jídla a dobroty k Vánocům patří a vy si je zasloužíte. Letos na to ale jděte chytře a zásobte se dopředu zdravějšími variantami všech oblíbených Vánočních klasik.


Kupte si hromadu ořechů a čerstvého i sušeného ovoce pro chvíle akutního záchvatu mlsné. Je to určitě lepší varianta než cukroví. A navíc křížaly, sušené švestky, fíky, meruňky i všechny druhy ořechů k Vánocům patří úplně stejně.
 

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Březen podpora žlučníku

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: