Cvičíte, hlídáte si stravu, ale nehubnete. Možná jste překyselení.

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Martin Škába

Mnoho lidí, kteří se snaží udržet si hmotnost nebo zmenšit své obvody těla, cvičí, dodržují velikost porcí, ale i přesto mají problém s tím, že nemohou zredukovat podkožní tuk. Pokud také dodržují správné jídlo po cvičení, množství bílkovin ve stravě, optimální tepovou frekvenci pro spalování tuků během cvičení, ale nemají informace co to je tzv. acidobazická rovnováha těla, pak nemusí dojít k touženému snížení konfekční velikosti.

 

Naše tělo je jako bazén

Představme si naše tělo jako bazén. V bazénu se musí udržovat správné pH, jinak chlor ani jiná desinfekce neúčinkují a voda se začne kazit. Stejné je to i u našeho těla. Stupnice pH je číselná řad od 0 do 14. 0 značí nejsilnější kyselinu, 14 nejsilnější zásadu a 7 je neutrální. Každá potravina, kterou sníte, míra stresu, pohybová aktivita, styl dýchání, to vše ovlivňuje stupeň zásaditosti nebo kyselosti vašeho těla.

Optimální pH těla pro udržení si dlouhodobého zdraví je kolem hodnoty 7,365 (mírně zásadité). Nemůžeme žít, pokud by naše tělo bylo kyselé, proto existují v těle mechanismy, aby se zajistilo, že krev, která živí náš mozek a všechny naše orgány, žlázy a tkáně, zůstala mírně zásaditá.

 

Kyselé pH těla = podpora obezity

Nadváha se netýká tuku. Nadváha se týká kyselin v těle. Organismus schraňuje tuk jako obranu proti přílišné produkci kyselin vznikajících z překyselující stravy (což je bohužel strava převážné skupiny lidí v ČR) Pokud pozřeme stravu, která má překyselující účinek, naše tělo některé vzniklé kyseliny rozloží nebo vyloučí střevem, kůží nebo močí, ale všechno ostatní musí být zneutralizováno. Nadbytečné kyseliny začnou rozkládat buňky a tím se tělo dostane do „záchranného" módu. Tělo začne využívat tuku ze stravy i z vlastních zásob k navázání kyselin a vyloučení z těla. Bohužel většina tuku je využívána k tomu, aby tyto kyseliny uchoval v těle formou podkožního a útrobního tuku. Tím jak jíme překyselující stravu, se stále více a více ukládá tuk plný kyselin do těla.

 

Překyselené tělo = zpomalování metabolismu

Příliš velké množství kyselin v těle také okrádá krev o kyslík a bez kyslíku je metabolismus pomalejší. Potrava se pomaleji tráví, což navozuje přírůstek na váze a lenivost.

 

Kyselé pH těla = rozvoj nemocí

Pokud je tělo překyselené, tělo si bere minerály včetně vápníku, sodíku, draslíku a hořčíku z životně důležitých orgánů, kostí a zubů a vyrovnává tím překyselení krve.

„Kyselá" krev zapříčiňuje, že tělo nemá dostatek energie bojovat s viry a nemoci. Jinými slovy, je oslabený imunitní systém. Kyselé prostředí těla podporuje růst bakterií, kvasinek, plísní a hub. Proč? Protože všechny tyto mikroorganismy milují kyselost! V alkalickém prostředí, jsou oslabené a nemohou se množit.

V důsledku toho bude tělo trpět vážnou a dlouhotrvající korozí způsobenou vysokou kyselostí, která povede k osteoporóze, cévním a srdečním onemocněním, onemocnění ledvin a jater, diabetu, metabolickému syndromu a různým druhům rakovin. Překyselení je skrytý zabiják. Překyselení, neboli acidóza, totiž dlouhá léta nebolí a proto o něm nemusíme dlouhá léta vůbec vědět. Až jednou nás překvapí prudký rozvoj onemocnění.

 

Co dělat pro odstranění překyselení

Nejíst sladkosti

Nepít sladké nápoje ani džusy

Snížit konzumaci kávy na max. 1 denně

Omezit konzumaci masa max. na 3x týdně, místo toho zařaďte Tempeh, Tofu, Šmakoun, Robi maso, Klaso maso

Nejíst potraviny obohacené konzervanty a barvivy

Omezovat kravské mléčné výrobky

Nekonzumovat bílé pečivo

Omezovat uzeniny max. 1 x týdně

 

Navýšit ve svém jídelníčku tyto potraviny:

Jezte více červené řepy, brokolice, celeru, mrkve, okurek, paprik, cibule, česneku, špenátu, a sladkých brambor

Zařaďte do jídelníčku quinoa, špaldu, pohanku, kroupy a proso

Pijte hodně čisté vody s čerstvými zeleninovými šťávami (nejvhodnější je mít odšťavňovač)

Mandlové mléko upřednostňujte nad mléčnými výrobky

Na zeleninové saláty si dávejte zálivku olejů lisovaných za studena jako lněný, makadamový, konopný

Využívejte alkalického ovoce jako avokádo, višně, kokos (čerstvé), grapefruity, rajčata, citrony a limety

Jezte více fazolí, hrachu a čočky

Zařadit do svého jídelníčku kvalitní doplňky stravy s alkalickým efektem pro vaše tělo

 

Výše uvedené informace vám mohou velmi pomoci s redukcí podkožního tuku a také přispět k dlouhodobému zdraví. Je jasné, že to bude ve vašem životě mnoho změn. Bohužel, málokdo to zvládne sám. Každý den budete bojovat pouze se svým svědomím, zda jste to či ono dodrželi. Také je potřeba se dovzdělat nebo si zaplatit nezávislého odborníka, který vám vysvětlí, jak se orientovat na trhu potravinových doplňků a nenaletět mnohdy až klamavým reklamám.

Proto většina lidí potřebuje osobního kouče z hlediska pomoci se začleněním zdravých návyků do života. Pokud s někým konzultujete, podáváte pravidelně „reportíky" o tom co o jak dodržujete, uvidíte, že se vám změny lépe dostanou do života. V opačném případě to mnohdy končí po několika dnech případně dvou týdnech (vyplývající dle statistik).

Přeji vám rychlé a intenzivní rozhodnutí ke změně svého života a přijmutí faktu, že stojí za to svému tělu pomoci s odkyselením. Začněte již dnes.

 

Autor: Ing. Martin Škába Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu   http://www.skaba.cz/, http://www.vitalmanager.cz/


Další články z rubriky Zdravé stravování

Proč jíst mořské řasy

Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.

Rychlý úvod do dětské výživy

Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost se soustředit, učit se a udržet si energii?

To vše patří do jakési základní abecedy o výživě, kterou by každý rodič měl znát. Jestliže je zdravý živ. styl důležitý pro dospělé, pak je zcela zásadní pro děti jak předškolního, tak školního věku.

Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!

Máte nadváhu, oslabenou imunitu, časté zažívací a kvasinkové potíže? Příčinou může být zvýšený příjem bílého cukru, který lze snadno nahradit přírodními zdravými sladidly.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: