Desatero zdravého stravování

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.
 
1.) Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako je pohanka, jáhly, nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit alespoň 1x týdně. 2x v týdnu by měla být zařazena ryba.

2.) Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy to jíte a zda máte čas si to vychutnat.

3.) Nekupujte „hotovky". Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou. Vařte raději z původních surovin. Při nákupu potravin, čtěte etikety, ať znáte složení.

4.) Dejte přednost celozrnným výrobkům. Ať už pečivu, těstovinám, rýži. Celozrnné obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.

5.) Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.

6.) Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby.

7.) Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli.

8.) Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.

9.) Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.

10.) Vynechte pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Ani pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
 
www.vyziva-poradna.cz

Další články z rubriky Zdravé stravování

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

Snídaně = zdravý krok do nového dne

Správně složená snídaně odpovídající zásadám zdravé výživy je nezbytná pro dodání potřebné energie a psychickou pohodu.
Nedávno bylo prokázáno silné spojení mezi nesprávnou snídaní a mnoha zdravotními problémy. Pravděpodobně víte, že naše tělo sestává ze 100 biliónů buněk, které ke své každodenní činnosti potřebují 114 různých živin.

 

Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně. 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: