Detoxifikační očistná kůra organismu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Petra Švrčková

Po Vánočních svátcích, nebo jiném zátěžovém období, je vhodné dopřát tělu úlevu v podobě detoxifikační očistné kůry. Kůra je vhodná i při dlouhodobě nesprávném stravování, jako startér nového jídelního režimu a změny životního stylu.
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).
Které potraviny jsou tedy povolené? Potraviny, jejichž základ tvoří komplexní sacharidy (těstoviny, rýže, pohanka, jáhly, bulgur, kuskus, kroupy, apod.), rostlinné bílkoviny a tuky (luštěniny, tedy fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, sója a sójové výrobky jako je tofu či sójové maso, rostlinné oleje). Tyto potraviny pak hojně doplňujeme zeleninou a ovocem, včetně neslazeného sušeného ovoce, sterilované a mražené zeleniny a čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. K ochucení jídel používáme libovolné přírodní koření (bez glutamátu) - vhodné jsou i pálivější a výraznější druhy jako kari, kurkuma, zázvor, česnek, chilli, apod. Výjimku z výše zakázaných potravin tvoří čerstvé rybí maso, zakysané mléčné výrobky (přírodní bílý jogurt a neochucené zakysané mléčné nápoje) kvůli obsahu živých kultur) a jako sladidlo je s mírou povolen med. Vypít je potřeba alespoň 2 litry tekutin denně. Dostatečným příjmem tekutin se podpoří očista a detoxifikace organismu.
Po počátečních potížích s adaptací na nový jídelníček se u většiny lidí rychle dostaví příjemné pocity z celkového odlehčení organismu, úpravy trávení a zažívání, pročištění a projasnění pleti, celkové vyšší odolnosti vůči nemocem a nachlazení, může dojít i k váhovému úbytku. Dlouhodobě je však tento jídelníček nevhodný, tělu by chyběly především živočišné bílkoviny a vápník.
V následujících článcích vás provedu den za dnem 7-denní očistnou kůrou s podrobným jídelníčkem a doporučeními.

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 5

TIP Potřebujete se stravovat i mimo domov a bojíte se, že v restauraci si nevyberete? Zajděte si do indické vegetariánské jídelny či do dobré asijské restaurace, třeba na sushi. Nebojte se také požádat číšníka o mírnou úpravu jídel. Dejte si těstoviny bez sýru či smetany nebo místo hlavního jídla zkombinujte dvě přílohy (např. grilovaná zelenina s bramborem).

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Jak na podzimní chřipku

Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: