Detoxifikační očistná kůra organismu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Petra Švrčková

Po Vánočních svátcích, nebo jiném zátěžovém období, je vhodné dopřát tělu úlevu v podobě detoxifikační očistné kůry. Kůra je vhodná i při dlouhodobě nesprávném stravování, jako startér nového jídelního režimu a změny životního stylu.
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).
Které potraviny jsou tedy povolené? Potraviny, jejichž základ tvoří komplexní sacharidy (těstoviny, rýže, pohanka, jáhly, bulgur, kuskus, kroupy, apod.), rostlinné bílkoviny a tuky (luštěniny, tedy fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, sója a sójové výrobky jako je tofu či sójové maso, rostlinné oleje). Tyto potraviny pak hojně doplňujeme zeleninou a ovocem, včetně neslazeného sušeného ovoce, sterilované a mražené zeleniny a čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. K ochucení jídel používáme libovolné přírodní koření (bez glutamátu) - vhodné jsou i pálivější a výraznější druhy jako kari, kurkuma, zázvor, česnek, chilli, apod. Výjimku z výše zakázaných potravin tvoří čerstvé rybí maso, zakysané mléčné výrobky (přírodní bílý jogurt a neochucené zakysané mléčné nápoje) kvůli obsahu živých kultur) a jako sladidlo je s mírou povolen med. Vypít je potřeba alespoň 2 litry tekutin denně. Dostatečným příjmem tekutin se podpoří očista a detoxifikace organismu.
Po počátečních potížích s adaptací na nový jídelníček se u většiny lidí rychle dostaví příjemné pocity z celkového odlehčení organismu, úpravy trávení a zažívání, pročištění a projasnění pleti, celkové vyšší odolnosti vůči nemocem a nachlazení, může dojít i k váhovému úbytku. Dlouhodobě je však tento jídelníček nevhodný, tělu by chyběly především živočišné bílkoviny a vápník.
V následujících článcích vás provedu den za dnem 7-denní očistnou kůrou s podrobným jídelníčkem a doporučeními.

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak na podzimní chřipku

Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.

Sezóna hub je v plném proudu

Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Jaro se blíží a detoxikace střev, jater a ledvin je základ zdravého těla

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: