Diabetes a rizika s ním spojená

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Centrum výživy a zdraví

Diabetes a rizika s ním spojená
Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:

1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Mezi hlavní příznaky patří: zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost
v ústech a únava (rozvoj onemocnění je postupný a pacienti často neví, že trpí cukrovkou)

Velice zákeřné jsou komplikace cukrovky - postihují oči, ledviny, nervový systém a drobné cévy (především
na dolních končetinách), kde může dojít až k odumírání tkání a následné amputaci. Při nedodržení
všech pravidel komplikace cukrovky velmi snižují kvalitu života.

 

Cukrovka je onemocnění, které můžete v rukou odborníků dostat pod kontrolu!

 

A co je při diabetu vhodné?


Jíst pravidelně malé dávky a nepřejídat se.
Zařadit komplexní (celozrnné) sacharidy: celozrnné
obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky,
rýži natural, jáhly, pohanku, quinou, kuskus,
celozrnnou špaldovou mouku, luštěniny, zeleninu.
Libové maso a nízkotučné výrobky: libové
hovězí maso, tofu, nízkotučně sýry a tvarohy
do 30_% tuku v sušině, kysané mléčné výrobky
- kefír, jogurt (do cca 3_% tuku), rybí maso
a mořské plody
Prospěšné tuky - rybí tuk (mořské ryby 2× týdně),
kvalitní rostlinné oleje lisovaná za studena
(panenské) - olivový, řepkový, lněný; semínka
a ořechy různých druhů.
Dostatečné množství vlákniny (snižuje glykemický
index potravin a nenutí tělo používat
inzulin) - zelenina, v menší míře ovoce, luštěniny
a celozrnné výrobky, knäckebrotty.
Zdroje chromu: brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny,
rebarbora, droždí.
Pitný režim podle váhy - cca 2,5 - 3 litry tekutin
denně.

 

Čemu se raději vyvarovat?


Jednoduché cukry: cukr (bílý i třtinový), med,
sušené ovoce i ostatní sladidla.
Slazené nápoje, limonády a ovocné džusy.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
zejména sladkosti a bílé pečivo.
Potraviny s velkým procentem živočišného
tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky: v tučném
mase, uzeninách, tučných sýrech a smažených
výrobcích.
Alkohol
Větší množství soli.

 

 Máte další otázky k diabetu? Rádi Vám pomůžeme. V Centru přes výživu a zdraví Vám pomůžeme dostat toto onemocnění pod kontrolu. Kontaktujte nás a o zbytek se postaráme. 

 

Těšíme se na Vás.

 

Vaše Centrum přes výživu a zdraví 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

10 tipů jak otěhotnět

První co s klientkami řeším, je jejich vztah k sobě samým, zda se mají rády, jaké měli dětství, jaký vztah měli se svými rodiči nebo praprarodiči. Pokud zjistíme určité okolnosti, kdy si žena uvědomuje, že bylo v minulosti něco v nepořádku, začínáme „odblokovávat" stavy podvědomí. Bez toho se nedá postupovat dál. Pokud tělo funguje na základě nevyřešených problémů, stresů a traumat (které si ani vědomě nemusíme uvědomovat), nemůže být dlouhodobě zdravé a otěhotnět se ve většině případů nemusí vůbec podařit.

Zbavte se stresu!

Dnešní rychlá doba chce po nás velmi mnoho a konečným výsledkem všeho může být stres. Je totiž vyjádřením fyzického i duševního napětí, na což náš organismus reaguje vytvářením stresového hormonu a může se nám i zvýšit tlak. Reakce na stres pak mohou být nejrůznější, počínaje bolestmi hlavy a žaludku, srdečními obtížemi, průjmy, napětím, neklidem, přes podrážděnost a poruchy spánku.

Hubnutí začíná v hlavě

Ať už o tom víte, nebo ne, vaše hubnutí začíná ve vaší hlavě. A nemyslím teď vaše ústa a to, kolik toho dokáží sníst. To, co vaše hubnutí startuje, je vaše rozhodnutí a vaše odhodlání vydržet. Pokud totiž vaše hlava není připravená na vaše hubené JÁ, hubnutí se nedaří, nebo ho nejste schopni trvale udržet.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: