Diabetes a rizika s ním spojená

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Centrum výživy a zdraví

Diabetes a rizika s ním spojená
Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:

1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Mezi hlavní příznaky patří: zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost
v ústech a únava (rozvoj onemocnění je postupný a pacienti často neví, že trpí cukrovkou)

Velice zákeřné jsou komplikace cukrovky - postihují oči, ledviny, nervový systém a drobné cévy (především
na dolních končetinách), kde může dojít až k odumírání tkání a následné amputaci. Při nedodržení
všech pravidel komplikace cukrovky velmi snižují kvalitu života.

 

Cukrovka je onemocnění, které můžete v rukou odborníků dostat pod kontrolu!

 

A co je při diabetu vhodné?


Jíst pravidelně malé dávky a nepřejídat se.
Zařadit komplexní (celozrnné) sacharidy: celozrnné
obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky,
rýži natural, jáhly, pohanku, quinou, kuskus,
celozrnnou špaldovou mouku, luštěniny, zeleninu.
Libové maso a nízkotučné výrobky: libové
hovězí maso, tofu, nízkotučně sýry a tvarohy
do 30_% tuku v sušině, kysané mléčné výrobky
- kefír, jogurt (do cca 3_% tuku), rybí maso
a mořské plody
Prospěšné tuky - rybí tuk (mořské ryby 2× týdně),
kvalitní rostlinné oleje lisovaná za studena
(panenské) - olivový, řepkový, lněný; semínka
a ořechy různých druhů.
Dostatečné množství vlákniny (snižuje glykemický
index potravin a nenutí tělo používat
inzulin) - zelenina, v menší míře ovoce, luštěniny
a celozrnné výrobky, knäckebrotty.
Zdroje chromu: brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny,
rebarbora, droždí.
Pitný režim podle váhy - cca 2,5 - 3 litry tekutin
denně.

 

Čemu se raději vyvarovat?


Jednoduché cukry: cukr (bílý i třtinový), med,
sušené ovoce i ostatní sladidla.
Slazené nápoje, limonády a ovocné džusy.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
zejména sladkosti a bílé pečivo.
Potraviny s velkým procentem živočišného
tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky: v tučném
mase, uzeninách, tučných sýrech a smažených
výrobcích.
Alkohol
Větší množství soli.

 

 Máte další otázky k diabetu? Rádi Vám pomůžeme. V Centru přes výživu a zdraví Vám pomůžeme dostat toto onemocnění pod kontrolu. Kontaktujte nás a o zbytek se postaráme. 

 

Těšíme se na Vás.

 

Vaše Centrum přes výživu a zdraví 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Cestovatelská trombóza

Je tu čas prázdnin a dovolených a cestovní kanceláře se předhánějí v nabídkách. Už máte vybráno, nebo dokonce už začínáte balit? Nemůžete se dočkat? Ale pozor! S cestováním je spojen i jeden problém, který mnozí z vás podceňují.

Na dovolenou, ať už doma, nebo v zahraničí, se nejdřív musíte dostat. A pak se samozřejmě zase vrátit. A přitom vás mohou potkat nepříjemnosti, kterým se dá snadno zabránit. Je třeba je pouze nepodceňovat a dodržovat některá doporučení.

Navštivte nemocnici – to je impuls pro rozhodnutí starat se více o své tělo a mysl !

Říkáte si, co to je za titulek. Jak to souvisí s náplní profese výživového specialisty ? Naopak, velmi to souvisí. 

Mou prací je předávat lidem víru, energii a informace o tom, že prevence je nejdůležitější ! Vždyť zdraví máme jedno a tak lehce ho můžeme ztratit.

Jak se to stane a jak z toho ven ?

Protože jsem zdravotní sestra a pracuji s nemocnými lidmi, jsou mými klienty převážně pacienti, kteří se potýkají s nějakým zdravotním problémem. Řeším s nimi otázku změny stravy a způsobu života hlavně kvůli již počínajícím civilizačním nemocem. A jelikož jsem v oboru dlouho, tak vím, jak stejní lidé vypadali a zdravotně na tom byli před deseti a více lety, a nyní. Jakou kdo vedl životosprávu, a kam to někteří, bohužel, až dovedli.
A tak mne to přimělo napsat pár řádků pro ty z vás, kteří se chcete dožít důchodu a v něm pak ještě ve zdraví pokračovat.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: