Dieta versus zdravé stravování

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Harmona.cz

Obecně řečeno, dieta je spíše způsobem stravování, při kterém se vyhýbáme určitému typu potravin (většinou ze zdravotních důvodů), než efektivní způsob hubnutí. Dieta je například určena pro lidi s cukrovkou, s alergiemi na různé potraviny apod.

K tomu, abychom dosáhli vysněné postavy a shodili přebytečná kila, nám ve většině případu stačí změnit svůj životní styl a přejít na zdravé a vyvážené stravování. Tak, jak je dnes dieta popisována v moderních časopisech, je často zaměňována za snižování množství jídla někdy až na hranici únosnosti. Hladověním vznikají takové problémy jako ztráta aktivní tělesné hmoty, což vede k vytváření dalších zásob tuku a známému jojo efektu.

V časopisech se dočteme řadu obecných doporučení, která „zaručeně vedou ke štíhlé postavě“, ale pokud chceme opravdu zhubnout, nelze následovat jen obecný návod, ale je potřeba brát v úvahu mnoho faktorů, ať už např. věk, výšku, hmotnost, pohlaví, zdravotní stav, pohybovou aktivitu nebo denní režim. Roli hraje ale i psychická zátěž a to jak se celkově „stavíme k životu“. Obecně lze říci, že to, co funguje kamarádce, nemusí nám fungovat ani trochu.

Jedinečnost každého člověka je důvodem, proč je vždy lepší nechat si sestavit výživový plán na míru a své hubnutí konzultovat s odborníkem, než se pokoušet zhubnout podle doporučení z časopisů a internetu.

Pokud máte zájem o konzultaci a sestavení výživového plánu přímo pro vás, obraťte se na stránky www.harmona.cz.

Další články z rubriky Zdravé stravování

25 tipů jak zrychlit metabolismus

Co je vlastně metabolismus? Můžeme říci, že je to neúnavný stroj uvnitř našeho těla, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Poradíme vám, kde ji najít a jak s ní pracovat.

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Fóbie ze sacharidů...

Moderní doba si žádá moderních věcí. Jednou z nich je již nějakou dobu - bohužel i u některých společností, zabývající se výživou, vyřazení sacharidů z Vaší stravy. Proč? Rozmohla se doslova fobie ze sacharidů a nejednou slýchám od svých klientů, zda těch sacharidů nebude v jejich jídelníčkub moc? A neztloustnou z toho, že si i na odpolední svačinu dají celozrnné pečivo? Moderní žena snídá jogurt, obědvá salát  večeří většinou také jogurt. Když si k tomu vezmete, že je minimálně 8 hodin v práci, nakupuje pro zbytek rodiny, vaří, stará se o děti, chodí do posilovny...no, docela by mě zajímalo, na jaký úsporný režim její tělo pracuje. Sacharidy - složené, komplexní - jsou potřeba a bez nich to nikdy nepůjde. Podívejte se, jak Vaše tělo funguje...

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: