Domácí ořechové müsli

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?

- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

Postup:

Ořechy nakrájíte na menší kousky, sušené ovoce taky, pokud vám vcelku nevyhovuje. Dáte na plech vyložený papírem, promícháte, můžete přidat skořici. Pečete asi 15 minut na 160 stupňů a pak zakapete medem nebo sirupem a už jen "dosušíte" na 110 stupňů tak 30-45 minut. Občas prohrábněte vařečkou.

Nakonec dejte do vzduchotěsné sklenice..... ráno vmíchejte do jogurtu (vyzkoušejte i kozí) nebo rostlinného mléka a dobrou chuť!

Díky kvalitním ořechům to samozřejmě není nejlevnější záležitost, ale hlavně více, co jste si do směsi dali a základem není rafinovaný cukr.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Pyré z červené čočky - nejen pro děti

Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.

Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!

Jarní hraní s chřestem

Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: