Držet nebo nedržet dietu?

Rubrika: Metody hubnutí
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Držet nebo nedržet dietu?
Většina mých klientů, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, jsou tzv. chronický dietáři. Dlouhodobě se pohybují ve dvou protipólech – drží dietu a pak jí držet přestanou. Zhubnou a zase přiberou. Každé nabrání zpátečních kil je často větší, než bylo těch původních. Proč tomu tak vlastně je?
 
Máme na výběr široké spektrum různých diet, zázračných nápojů a pilulek, které mají jedno společné – vždy dochází k celkovému omezení energetického příjmu a stojí nás nejen peníze, ale často i vlastní zdraví. Tělo reaguje na jakoukoli dietu nejdříve snížením hmotnosti (většinou je to voda a vlastní svaly) a my jsme spokojené, že to zabralo! Toto snížení hmotnosti však vyšle organismu signál, že nastala nouze. Tělo v domnění, že bude hladovět, přepne na úsporný režim. Začne pomaleji spalovat, sníží bazální metabolismus, a co je hlavní začne všechno ukládat na tukové zásoby (na horší časy). A právě v tomto nouzovém stavu často přestaneme dietu držet a konečně se najíme.  Tělo z přijaté stravy okamžitě všechno uloží na tuky (za normálních okolností by stravu ihned spálilo, ale teď nesmí nic spálit, když přijde ta nouze). Naše tělo si každou dietu důkladně pamatuje a trvá to daleko déle než samotná dieta, než se zase dostane do rovnováhy. Ale to my už zase panikaříte a vymýšlíte další dietu. A tak se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy výsledkem jsou jen nabyté kilogramy navíc. Takže kde je vlastně ten účel diety?
 
Držením diety se ochuzujete o důležité živiny, vitamíny, minerály a energii. Výsledkem je únava, podrážděnost, hlad a chutě na sladké, snížení bazálního metabolismu a imunitního systému, zpomalené trávení, hypoglykemie a nespavost. Je tedy přirozené, že dietu vydržíme držet jen krátkodobě, nejde o slabost vůle či lenost, jde pouze o pud sebezáchovy! Zvýšení hmotnosti po dietě není tedy naše selhání, ale selhání organismu v důsledku diety.
 
Trvale hmotnost snížíte pouze změnou jídelníčku a pohybem. Jídelníček by měl obsahovat všechny důležité živiny - sacharidy, bílkoviny a tuky, vitamíny a minerály (jíst tedy všechno), ale s mírou a s dostatečným výdejem energie. Vybírejte kvalitní a čerstvé suroviny, jezte pravidelně, snídejte a cvičte.  Diety přenechte vrcholovým sportovcům a nemocným lidem, kteří ze zdravotních důvodů musí určité potraviny z jídelníčku vyloučit. Přestaňte své tělo trápit, ale pořádně živit!  
 
Potřebujete poradit s Vaším jídelníčkem? Neváhejte mě kontaktovat!
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - výživový poradce, psycholog, instruktor cvičení 
 
www.zuzanadouchova.cz 
 



Další články z rubriky Metody hubnutí

Dieta v krabičkách pomůže zhubnout, ale neřekne, jak si kila udržet

Lidé, kteří spoléhají na krabičkovou dietu, skutečně zhubnou. Se zdravou redukční výživou to však někdy nemá příliš společného.

„Víme, že v některých krabičkových dietách jsou na svačinu dodávány pudinky nebo műsli tyčinky, které obsahují příliš mnoho cukrů, ale málo tělu prospěšných látek, které jsou pro zdravé hubnutí opravdu důležité," upozorňuje Kristýna Galová z Institutu kompliment, který se zaměřuje na redukci váhy pod vedením odborných poradců. Hlavní problém diet z krabiček však vidí jinde.

Co jsou sacharidové vlny

Jiný používaný název pro sacharidové vlny jsou tzv. sacharidové cykly. Jak název napovídá, jde o proměnlivý příjem sacharidů v potravě. Tento poměrně čerstvě využívaný pojem se vyskytuje především ve sportovní oblasti, ačkoliv princip sacharidových vln není rozhodně žádnou novinkou!

Raw food (syrová strava): módní trend nebo zdravý způsob stravování

Teorie syrové stravy (raw food) je založena na principu, že tepelná úprava potravin na 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: