Důležitost snídaní

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Lucie Vagnerová

Je potřeba, aby rodiče věděli, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav.
Spousta lidí si ve svém jídelníčku na snídani neudělá čas, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel přenášen i na děti.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by tvořit 20 - 25% celkového denního energetického příjmu. I ve spánku naše tělo spotřebovává energii, a především děti, které rostou a vyvíjí se. Proto ráno organismus strádá a tento nedostatek je třeba vyrovnat právě vyváženou snídaní s dostatkem živin - bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerální látky. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici.
Nejzávažnějším rizikem spojeným s nevhodným stravováním je obezita a s ní související cukrovka, choroby trávicí soustavy, kardiovaskulární problémy apod. Příčinou je právě absence snídaní, ale i nevhodné složení snídaní a celkového jídelníčku. Zvláště rizikovým faktorem jsou tzv. rychlé cukry (jednoduché sacharidy) - buchty, sušenky s čokoládou nebo plněné krémem, koblihy, donuts, muffiny, ale i přeslazené snídaňové cereálie (Cini-Minis, Nesquik apod.). Jednoduché sacharidy sice organismus rychle nastartují, ale stejně tak rychle se energie z nich spotřebovává.
Nebezpečná je i nepravidelnost stravování - tělo je zmateno různě velkým přísunem jídla, a tak si časem začne přijatou energii ukládat v podobě tukových zásob. To má za následek zvyšování tělesné hmotnosti a tím pádem vznik nadváhy a obezity. Tento problém může začít neblaze doléhat na psychické zdraví dítěte - ztížení socializace.
Pokud dítě o snídani nejeví zájem, nenuťte ho násilím, ale začněte snídat s ním a postupně dávat dítěti malé porce. Stačí třeba jen banán nebo jiné ovoce, pár sušenek (špaldové bio), jogurt.
Mějte trpělivost - pokud dítě není zvyklé snídat, nezačne hned na povel. Nenuťte ho, ale každý den mu připravte snídani (chléb s Lučinou/banán) - postavte snídani před dítě a začněte jíst s ním. Dítě vás vnímá, aniž si to uvědomujete.
Tip - Zkuste ovoce/zeleninu nebo chléb s Lučinou nakrájet na malé kousky, ať si je dítě samo napichuje - je to pro něj zábavné a zapomene, jak moc snídani odmítalo.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Sůl nad zlato

Že je sůl nad zlato, o tom nikdo z nás nepochybuje. Všechny nás o tom přesvědčil nesmrtelný Jan Werich ve stejnojmenné pohádce. A díky němu také víme, že bez soli to nejde. Ale nakládáme s ní tak opravdu? Jako s něčím, co je dražší než zlato?

Zima a stravování

Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí.  Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: