Fóbie ze sacharidů...

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Alexandra Tilpová

Fóbie ze sacharidů...

Moderní doba si žádá moderních věcí. Jednou z nich je již nějakou dobu - bohužel i u některých společností, zabývající se výživou, vyřazení sacharidů z Vaší stravy. Proč? Rozmohla se doslova fobie ze sacharidů a nejednou slýchám od svých klientů, zda těch sacharidů nebude v jejich jídelníčkub moc? A neztloustnou z toho, že si i na odpolední svačinu dají celozrnné pečivo? Moderní žena snídá jogurt, obědvá salát  večeří většinou také jogurt. Když si k tomu vezmete, že je minimálně 8 hodin v práci, nakupuje pro zbytek rodiny, vaří, stará se o děti, chodí do posilovny...no, docela by mě zajímalo, na jaký úsporný režim její tělo pracuje. Sacharidy - složené, komplexní - jsou potřeba a bez nich to nikdy nepůjde. Podívejte se, jak Vaše tělo funguje...

Trocha teorie, bez které to bohužel nejde - sacharidy, které přijmeme v potravě se začínají trávit již v ústech, další rozkladné děje probíhají především ve střevě - trávení a resorpce je z největší části v tenkém střevě - odtud se pak sacharidy - již ve formě glukózy dostávají do krve.

Pokud tělu nedodáte určitou dávku sacharidů, bude strádat, nikdy se Vám bez sacharidů nepodaří nastartovat správně Váš metabolismus a nedojde k žádanému spalování přebytečných tuků. Spousta z Vás má dostatek svalové hmoty, ale metabolismus jim nepracuje tak, jak by měl. Je přeci škoda toho nevyužít, nemyslíte?

Díky tomu, že ze stravy vyřadíte saharidy, dojde k rychlému úbytku na Váze během několik amálo dnů. Tento úbytek je způsoben ale pouze úbytkem vody z těla - žádný tuk, bohužel. To by bylo opravdu příliš snadné. Po vrácení sacharidů zpět do vašeho jídelníčku je logicky spojen s opětovným nárustem Vaší váhy...a Vy se ocitaté v tom začarovaném kruhu, kdy se mnoho z nás nespoutaně pouští do sladkého, pak veškeré sacharidy ze stravy vyhazuje - žádné pečivo, žádná rýže, brambory, těstoviny - kdepak! A jste jenou nahoře a jednou dole stejně tak, jako Vaše váha. co se děje uvnitř Vašeho těla, byste asi nechtěli vědět. Metabolismus se opět zpomaluje, zátěž pro tělo je obrovská, krevní cukr lítá sem a tam, jste unavení, sport Vás nebaví, svět je nespravedlivý, protože Vy nic nejíte a ta holka vedle "žere jako protržená" a je jako tyčka....

A všechno je to způsobeno pouze tím, že Vaše tělo nedostane to, co má. Pořád mu něco odepíráte, trápíte ho, dostáváte se do stresu...Asi je Vám jasné, že tohle všechno není dobře. Vždyť jenom mozek, aby fungoval tak, jak má potřebuje denně kolem 50g glukózy...

Samozřejmě je třeba, abyste věděli, jaká dávka sacharidů je pro Vás ta správná. Záleží to na pohlaví, fyzické aktivitě, složení Vašeho těla - množstvím svalové hmoty, věku....

Nejen s tímto Vám odborně rádi poradíme....Netrapte sebe ani své tělo! Jezte s rozumem, vyváženě a zdravě! 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Podstata

Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?
Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!

Čtěte dále a dozvíte se, že realita je jinde...

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Jak se dožít 100 let

Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: