Hody, hody, doprovody...
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Mgr. Veronika Mlčochová
Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.
Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.
Škaredá (černá) středa - podle lidové tradice by se lidé neměli v tento den mračit, jinak se pak budou mračit každou středu až do dalších Velikonoc :-). Často se také uklízí (dříve se vymetaly komíny). Takže úsměv na tváři a pohyb při jarním úklidu jsou vhodné právě pro tento den.velikonoce nutrifit
Zelený čtvrtek - den, kdy se jí hlavně zelená zelenina: špenát, zelí, brokolice, saláty, hrách, aby byl člověk zdravý celý rok. Při posledním zazvonění zvonů, které pak utichnou až do soboty, tzv. odletí do Říma a nahradí je řehtačky, se má zacinkat penězi, aby Vám nechyběly celý rok. Pokud chcete zkusit jíst podle tradice: na snídani si připravte třeba zeleninovo-ovocné smoothie s chia semínky, na oběd hustou hrachovou polévku s krutony a špenát, na večeři pak například zapečenou brokolici s mozarelou, nebo salát z rukoly, polníčku, ledového salátu a hrušky. Na pití přes den si můžete dopřát mladý ječmen. Denní porce vlákniny, vitaminů a chlorofylu bude rozhodně splněna :-)
Velký pátek - vyjadřuje smutek, pokání a půst věřících pro památku ukřižování a smrti Ježíše Krista. Traduje se, že „Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar." Dá se tedy považovat za den, kdy je vhodné odpočívat a starosti běžných dní (vaření, pečení, úklid, opravy) stihnout do tohoto dne nebo odsunout na později. Půst není tak přísný, jak se na první pohled může zdát : znamená nejíst maso a moci se dosyta najíst pouze jednou za den, což lze také snadno splnit.
Bílá sobota - znamená především konec postního období, traduje se pečení velikonočních beránků a mazanců. Kluci pletou pomlázky a děvčata zdobí vajíčka.
Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) - v křesťanské tradici je největší slavností církevního roku, při níž se slaví Kristovo vzkříšení a vítězství nad smrtí. Po vzkříšení se opět rozezní zvony, které se vrátily z Říma. Světí se určité pokrmy: pečený beránek, skopové maso, velikonoční baba, mazance, vejce, chléb, víno... Neděle byla dnem, který se prožíval v rodinném kruhu, bez přátel a známých. Na oběd se podávalo nadívané skopové maso, což může být příjemným zpestřením jídelníčku, jelikož se v dnešní době už často nevidí.velikonoce nutrifit
Velikonoční pondělí - od brzkého rána chodí chlapci s pomlázkou z vrbového proutí za děvčaty, které vyšlehají, aby byly zdravé po celý rok a tzv. neuschly. Pomlázka proto musí být upletená z mladých proutků. Od děvčat za to dostanou malovaná vajíčka nebo i jinou koledu. Zbytek Velikonočního pondělí bývá ve znamení pohody a dobrého jídla.
Velikonoce jsou krásné svátky, které si lze užít i bez výčitek z nadměrného hodování. A jak nejlépe na to? Mazanec, tvarohovou štolu nebo velikonočního beránka si dejte nejlépe na snídani třeba s bílou kávou nebo kefírem. Na svačinky bude ideální ovoce s jogurtem nebo pudingem. Na oběd si můžete uvařit polévku z jarní zeleninky a připravit něco rychlého, ať netrávíte celé dopoledne vařením, třeba pečeného lososa. K večeři bude ideální zužitkovat vajíčka například v podobě vajíčkové pomazánky. Tu připravíte jednoduše smícháním 1 polotučného tvarohu, 2 lž. jogurtu, 1 lž. pomazánkového másla, nakrájením cibule a česneku na jemno a přidáním 2 vajec. K tomu bude stačit chléb a menší salátek. A rozhodně neopomeňte využít volné dny na procházku nebo třeba první jarní výlet na kole.
Za celý tým Nutrifit Vám přejeme veselé Velikonoce.
(c) Poradna Nutrifit www.poradnanutrifit.cz
Další články z rubriky Sezonní záležitost
LISTOPAD - PODPORA PLIC
Po několika krásně slunečných a teplých dnech, kdy jsme měli pocit, že se k nám léto ještě na chvilinku vrátilo, aby se s námi definitivně rozloučilo, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita bude silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE.
Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.