Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.
Houbový nákyp z hlívy
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku.
Potřebujete (4 porce): 250 g čerstvé hlívy ústřičné (nebo směsi hub), 480 g pohanky, 1 pórek, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje, sůl, drcený kmín, bílý pepř.
1 porce: 482 kcal/2.015 kJ
Postup: Propláchněte a uvařte pohanku doměkka (vařte v 1,5x množství vody). V hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje. Zlehka orestujte koření a pórek nakrájený na tenké proužky a houby pokrájené na kousky.
Hotovou směs smíchejte s uvařenou pohankou a vejcem. Osolte. Zapékací nádobu vymažte olejem a naplňte směsí. Vložte péct do předem vyhřáté trouby na 200 st. C a pečte cca 30 min.
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita
Další články z rubriky Zdravé recepty
Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)
Bezlepkový koláč
Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!
Co potřebujete?
ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ
Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.