Hubnutí v zimním období

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Martin Škába

Hubnutí v zimním období


V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".


Metabolismus a zima


A proč lidé v zimě tloustnou, když se jim metabolismus zrychluje?
Ono to není zase tak jednoduché. Pokud se člověk pohybuje venku během nízkých teplot, metabolismus se zrychluje. Ale pokud k tomu přidáme ještě další faktory jako krátké dny a dlouhé noci, málo slunečního svitu, většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí podzimní a zimní špatné nálady konzumací velkého množství jídla, tělo se tolik nepotí, takže lidé méně pijí a organismus je dehydratován. Vyjde nám něco jiného.


Těžší jídla + méně pohybu + méně hydratace = pomalejší metabolismus a zvyšování tukové vrstvy

Lisa Cohn dodává: „nabírání tukové tkáně v období zimy má jednoduchou logiku. Snížený výkon se zvýšenou chutí k jídlu způsobuje v zimě zvýšení tělesné hmotnosti".


Zima je spojená s období vánočních svátků, kde lidé nejčastěji konzumují mnoho sladkého, tučného, slaného, mnoho masa, návštěvy restaurací, hodování pozdě do noci a mnoho alkoholu. To vše raketově nastartuje narůstání hmotnosti.


Jak zastavit nabírání v zimě a podpořit spalování tuků


V prvé řadě se musíme zaměřit na plánování pohybu, ze kterého budeme mít radost. Je vhodné se zaměřovat na OUTDOOR aktivity (chůze ve sněhu, lyžování jak sjezdové tak lépe běžky, delší túry). I 30 min procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie. K tomu přidáte informace od našich prababiček nebo z řady čínské medicíny a to se pak budou se dít divy.


Konzumace zahřívajících potravin podpoří metabolismus


Zjistíte, že vědění našich dávných předků má také souvislosti se znalostmi východních kultur. Zaměříme se na tzv. termický účinek potravin. Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo. A nyní v zimě je velmi důležité se zaměřovat na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoří se i zvýšení činnosti metabolismu a budete lépe spalovat tuky. Příroda pro nás připravila zeleninu jako zelí, tykve, dýně, růžičková kapusta, cibule, česnek, pórek, celer apod.


Vhodně zvolené potraviny a správná úprava = spalování tuků i v zimě


Potraviny upravujte vždy tepelně. Nedoporučuji jíst čerstvé ovoce ani zeleninu. Velmi ochlazují tělo, zpomalují metabolismus a v neposlední řadě oslabují imunitní systém. Nyní v zimě jsou nejlépe husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Skvělý pomocník je i řady koření. V zimním období používejte k přípravě pokrmů kari, sušený česnek, bazalku, sušený zázvor, pepř, papriku. V zimě se nebojte ani masa. Je možné v hojné míře využívat ryb případně drůbežího masa v bio nebo domácí kvalitě.


Potraviny podporující metabolismus v období zimy


Nyní si ukážeme přehled potravin vhodných ke konzumaci během zimy. Také zde platí pravidlo jíst tepelně upravenou zeleninu ke každému jídlu, jíst dostatek bílkovin, nejíst sladké, jíst dostatek vlákniny (např. lněné semínko), jíst pravidelně během dne a dostatečně pít. „Existuje koření, které urychluje trávení a tím má vliv i na zvyšování metabolismu. Je to hlavně česnek, skořice, paprika a zázvor", říká Arielle Fierman, trenérka a výživový specialista.


Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko
Ořechy: vlašské
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody , kakao, kokosové mléko
Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant
Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky
Koření: kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor


S pokorou doufám, že vám tyto rady pomohou s redukcí tukových vrstev i v zimě. O to pak budete mít na jaře méně práce nebo budete moci dosáhnout ještě lepší a zdravější postavy v roce 2014.

 

Ing. Martin Škába, Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu, www.skaba.cz 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Začněte nový rok s pořádným detoxem střeva!

Tak je tu nový rok 2014 a je na čase pořádný detox!Ptáte se, co vám k tomu dokonale pomůže a odvede balast (škodlivé látky, těžké kovy, chemii atd.) z vašeho střeva i těla? Chraňte se preventivně s dezintegrovanou řasou chlorellou! Na trhu je spoustu produktů různé kvality a značek. Výzkumy ukázaly, že rozbitá fibrózní celulóza (obal buňky) odvádí balast z těla (těžké kovy) a bojuje proti nádorům!

Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?

I když se teple oblékáte, je vám stále zima? Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii ochlazujících a zahřívacích potravin.
V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Jaké jsou tedy potraviny, které mají schopnost nás krásně prohřívat?

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: