Hubnutí v zimním období

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Hubnutí v zimním období


V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".


Metabolismus a zima


A proč lidé v zimě tloustnou, když se jim metabolismus zrychluje?
Ono to není zase tak jednoduché. Pokud se člověk pohybuje venku během nízkých teplot, metabolismus se zrychluje. Ale pokud k tomu přidáme ještě další faktory jako krátké dny a dlouhé noci, málo slunečního svitu, většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí podzimní a zimní špatné nálady konzumací velkého množství jídla, tělo se tolik nepotí, takže lidé méně pijí a organismus je dehydratován. Vyjde nám něco jiného.


Těžší jídla + méně pohybu + méně hydratace = pomalejší metabolismus a zvyšování tukové vrstvy

Lisa Cohn dodává: „nabírání tukové tkáně v období zimy má jednoduchou logiku. Snížený výkon se zvýšenou chutí k jídlu způsobuje v zimě zvýšení tělesné hmotnosti".


Zima je spojená s období vánočních svátků, kde lidé nejčastěji konzumují mnoho sladkého, tučného, slaného, mnoho masa, návštěvy restaurací, hodování pozdě do noci a mnoho alkoholu. To vše raketově nastartuje narůstání hmotnosti.


Jak zastavit nabírání v zimě a podpořit spalování tuků


V prvé řadě se musíme zaměřit na plánování pohybu, ze kterého budeme mít radost. Je vhodné se zaměřovat na OUTDOOR aktivity (chůze ve sněhu, lyžování jak sjezdové tak lépe běžky, delší túry). I 30 min procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie. K tomu přidáte informace od našich prababiček nebo z řady čínské medicíny a to se pak budou se dít divy.


Konzumace zahřívajících potravin podpoří metabolismus


Zjistíte, že vědění našich dávných předků má také souvislosti se znalostmi východních kultur. Zaměříme se na tzv. termický účinek potravin. Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo. A nyní v zimě je velmi důležité se zaměřovat na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoří se i zvýšení činnosti metabolismu a budete lépe spalovat tuky. Příroda pro nás připravila zeleninu jako zelí, tykve, dýně, růžičková kapusta, cibule, česnek, pórek, celer apod.


Vhodně zvolené potraviny a správná úprava = spalování tuků i v zimě


Potraviny upravujte vždy tepelně. Nedoporučuji jíst čerstvé ovoce ani zeleninu. Velmi ochlazují tělo, zpomalují metabolismus a v neposlední řadě oslabují imunitní systém. Nyní v zimě jsou nejlépe husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Skvělý pomocník je i řady koření. V zimním období používejte k přípravě pokrmů kari, sušený česnek, bazalku, sušený zázvor, pepř, papriku. V zimě se nebojte ani masa. Je možné v hojné míře využívat ryb případně drůbežího masa v bio nebo domácí kvalitě.


Potraviny podporující metabolismus v období zimy


Nyní si ukážeme přehled potravin vhodných ke konzumaci během zimy. Také zde platí pravidlo jíst tepelně upravenou zeleninu ke každému jídlu, jíst dostatek bílkovin, nejíst sladké, jíst dostatek vlákniny (např. lněné semínko), jíst pravidelně během dne a dostatečně pít. „Existuje koření, které urychluje trávení a tím má vliv i na zvyšování metabolismu. Je to hlavně česnek, skořice, paprika a zázvor", říká Arielle Fierman, trenérka a výživový specialista.


Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko
Ořechy: vlašské
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody , kakao, kokosové mléko
Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant
Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky
Koření: kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor


S pokorou doufám, že vám tyto rady pomohou s redukcí tukových vrstev i v zimě. O to pak budete mít na jaře méně práce nebo budete moci dosáhnout ještě lepší a zdravější postavy v roce 2014.

 

Ing. Martin Škába, Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu, www.skaba.cz 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Zvažujete půst?

Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení podzimního půstu.

Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.

Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Není to jen o Novoročním předsevzetí...

Každý z nás jsme odborníkem na něco jiného. Nyní na počátku nového roku Vám rádi pomůžeme a poradíme. Vždyť nejde o vzhled, který není mnohdy důležitý...ale jde o zdraví! A toho není nikdy dost. 

Proto Vám do Nového roku přeji hodně toho nejcennějšího a velice ráda Vám budu ve Vašem rozhodnutí konečně začít správně nápomocná. Těším se na Vás! 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: