Jahelník s broskvemi (bezlepkové)

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.
 
1 porce: 468 kcal / 1.956 kJ
 
Potřebujete (4 porce): 280 g jahel, 250 g tvarohu, 1 vejce, 250 g broskví, 2 lžíce strouhaného kokosu, 5 g másla.
 
Postup: Jáhly na sítku propláchněte vařící vodou. Uvařte doměkka v 1,5x množství vody (stejně jako rýži). 
Uvařené jáhly promíchejte s kokosem, tvarohem a žloutkem. Z bílku ušlehejte pevný sníh, který vmíchejte do těsta. Broskve pokrájejte na plátky. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte kokosem. Tvořte střídavě jednotlivé vrstvy tak, že na dno dáte vrstvu jahelného těsta, které pokladete pokrájenými broskvemi. Poslední vrstva je opět vrstva jahelného těsta. 
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 st. C, přibližně 45 minut (dle výšky těsta).
 
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky Zdravé recepty


Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: