Jahelník s broskvemi (bezlepkové)
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.
1 porce: 468 kcal / 1.956 kJ
Potřebujete (4 porce): 280 g jahel, 250 g tvarohu, 1 vejce, 250 g broskví, 2 lžíce strouhaného kokosu, 5 g másla.
Postup: Jáhly na sítku propláchněte vařící vodou. Uvařte doměkka v 1,5x množství vody (stejně jako rýži).
Uvařené jáhly promíchejte s kokosem, tvarohem a žloutkem. Z bílku ušlehejte pevný sníh, který vmíchejte do těsta. Broskve pokrájejte na plátky. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte kokosem. Tvořte střídavě jednotlivé vrstvy tak, že na dno dáte vrstvu jahelného těsta, které pokladete pokrájenými broskvemi. Poslední vrstva je opět vrstva jahelného těsta.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 st. C, přibližně 45 minut (dle výšky těsta).
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita
Další články z rubriky Zdravé recepty
Zdravá Štědrovečerní večeře
Hledáte inspiraci jak si udělat letošní večeři o Štědrý den chutnou, zdravou a navíc zůstat bez výčitek z velkého množství kalorií večer? Vyzkoušejte můj tip, jak letos udělat sváteční večeři zdravě.
Pyré z červené čočky - nejen pro děti
Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.
Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!
Veganské perníčky
Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.
Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.