A máme tu únor, moji milí!
Konečně nás navštívila paní zima a to je moc fajn. Přiznejme si, že +11 stupňů na venkovním teploměru v lednu není zrovna normální. To si pak člověk připadá fakt podivně, když radí zahřívat organismus ;-)
Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Mgr. Zuzana Douchová
.jpg)
Využijte zimního období a dopřejte si více kalorií a tuků, ale i vitamínů a minerálů! Pokud se celý rok snažíte jíst dietně – nízkotučné potraviny, saláty, grilovaná libová masa bez příloh, tělo Vám všechny tyto chladící potraviny může oplatit častými nemocemi, zvyšováním tělesného tuku v těle a pochmurnou náladou. Respektujte zimní čas, který je časem k odpočinku, zastavení se a dopřání si více výživného jídla.
V zimě organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla, více tuků na ochranu orgánu před zimou, více vitamínů a minerálů pro posílení imunity a více tekutin, protože v zimě nemáme takovou žízeň jako v létě a hrozí dehydratace organismu. Nedostatek pohybu venku na čerstvém vzduchu a pochmurné počasí bez dostatku slunce v nás také může vyvolávat pochmurnou náladu. Proto máme přirozeně větší chutě na sladké, abychom se cítily lépe.
Právě sacharidy nám zajistí více energie a lepší náladu. Mezi nejvhodnější zdroje sacharidů v zimě patří všechny obiloviny – pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, kuskus, jáhly, pohanka a luštěniny – fazole, hrách, čočka, sójové boby a další. Z obilovin si dělejte různé kaše se zeleninou, nebo na sladko se sušeným ovocem a medem. Müsli na zimu nahraďte ovesnou nebo jahelnou kaší se skořicí.
Tuky jsou dalším významným zdrojem energie v zimě, proto nezapomínejte na tučnější ryby, ořechy a semínka a klidně si občas dopřejte tučnější maso. Taková kachna se zelím a bramborovým knedlíkem není rozhodně jednou zas čas hříchem právě v zimě, kdy tělo energie dokáže využít. Pravidelně konzumujte libové maso, které je v zimě vhodnější vařené a pečené nežli grilované a smažené. Pro ty, kdo neradi maso, jsou skvělým zdrojem bílkovin vejce, tofu, sója a sýry ovčí a kozí.
Pro posílení imunity je nezbytné v zimě zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Vybírejte citrusové plody, jablka a hrušky. Ze zeleniny jsou v sezóně kořenová zelenina, zelí, brambory, růžičková kapusta, dýně, červená řepa. Do jídel přidávejte česnek, cibuli i zázvor, které mají antibakteriální účinky a pomáhají při nachlazení. Skvělé jsou různé zeleninové hutné polévky a pečená zelenina.
Tekutiny je nutné doplňovat i v zimě, přestože nemáte takovou žízeň jako v letním období. Skvělým zdrojem tekutin v zimě jsou právě polévky, nejlépe hutné luštěninové a zeleninové. Také pitím čajů výrazně prospějete v zimě organismu. Doplní tekutiny a zároveň vás prohřejí. Ideálním zimním čajem je zázvorový s citrónem a medem.
Poslouchejte své tělo, co právě v zimním období potřebuje. Snižte na chvíli příjem ochlazujících potravin – syrová zelenina, exotické ovoce, mléčné a kysané výrobky, chlazené nápoje a zmrzliny. Příprava jídel je stejně důležitá jako jejich výběr. Proto potraviny připravujte teplé, vařené, přidávejte do pokrmů zázvor, skořici, chilli, hřebíček a kardamom, jako ohřívající koření.
Máte nějaké otázky ohledně zdravého životního stylu? Navštivte mě na www.zuzanadouchova.cz
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu
Další články z rubriky Sezonní záležitost
ÚNOR - podpora ledvin
Podzim - doba hojnosti
Podzimní příroda oplývá hojností. Všímejme si toho, co nám louky, meze i paseky nabízejí .
Procházku můžeme spojit se sběrem plodů i některých bylin, které ještě v tuto dobu kvetou -
například nať vřesu na čaj pro podporu funkce ledvin a proti zánětům, kontryhel, který je ženskou bylinkou a pomáhá při menstruačních potížích i v klimakteriu, světlík lékařský, ten je pozdně kvetoucí bylinkou a pomáhá i problémech se zrakem.
Procházku můžeme spojit se sběrem plodů i některých bylin, které ještě v tuto dobu kvetou -
například nať vřesu na čaj pro podporu funkce ledvin a proti zánětům, kontryhel, který je ženskou bylinkou a pomáhá při menstruačních potížích i v klimakteriu, světlík lékařský, ten je pozdně kvetoucí bylinkou a pomáhá i problémech se zrakem.
Výživa těhotných žen
Během těhotenství dochází v těle k řadě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.