Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Rubrika: O potravinách
Autor: Petr Mesároš, DiS., Hubnu.eu

Celozrnné pečivo - musí být jasně označeno slovem celozrnné. Takovéto pečivo obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky, ať již jde o mouku pšeničnou, žitnou nebo jejich směsi. Na obalu má tedy vždy název celozrnné, nikoliv cereální, vícezrnné, grahamové nebo jiné pojmenování typu –zrnné.

Význam při hubnutí: klíčový a nepostradatelný

Celozrnné pečivo obsahuje přirozeně vysoké množství nerozpustné vlákniny, především té z otrub, která má při hubnutí větší a delší syticí efekt než pečivo necelozrnné. Kromě toho tato vláknina omezuje i množství a rychlost vstřebávaných tuků, včetně "zlého" cholesterolu. Energie přijatá z celozrnného pečiva se uvolňuje postupně, oproti  pečivu necelozrnnému. To je při hubnutí, udržení si váhy nebo při sklonech přibírat jedním z jeho hlavních benefitů. Pokud se jedná o skutečné celozrnné pečivo, obsahuje výrazně vyšší množství vitamínů skupiny B, vitamin E, minerály, zejména draslík, fosfor a hořčík, nebo nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou velmi důležité pro zdraví srdce a cév.

Pravý celozrnný chléb není "černý jako bota". Vzhledem připomína spíše u nás prodávaný chléb grahamový. Vpravo nepřibarvená celozrnná mouka. Dolů vpravo bílý chléb a jeho varianta cereální, nebo jakákoliv jiná s příponou -zrnný. Vícezrnný, 3, 5, 7,10 - zrnný, atd.   

Co celozrnným pečivem není:

1. Tmavé pečivo - vzhledově sice tmavé, ale obarvené. Například praženým ječmenem. Může se jednat o pečivo vyrobené ze zcela bílé mouky, které je jen "dobarvené" přírodním barvivem. 

Význam při hubnutí: nulový

Takovéto pečivo se při hubnutí nehodí, protože obsahuje stejně málo vlákniny jako bílé pečivo. Tudíž ani více nezasytí, resp. zasytí na výrazně kratší dobu. Taktéž zde není přínos vlákniny v podobě "údržbáře střev", kdy zabraňuje tomu, aby nestrávené a nestravitelné zbytky naší potravy dlouhodobě hnily ve střevě.Tmavé pečivo bez samostatně přidané vlákniny nepředchází ani zácpám. Nemluvě o dalších přínosech vlákniny především pro lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu nebo diabetiky. Tmavé pečivo obsahuje též nesrovnatelně méně vitamínů skupiny B nebo minerálů, které jsou obsaženy v  celozrnném pečivu. 

2. Vícezrnné pečivo - musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin,třeba pšenici, žito, ječmen nebo olejniny - slunečnicové, dýňové semínka nebo len. 

Význam při hubnutí: minimální

Vícezrnné pečivo obsahuje sice více druhů obilovin nebo olejnin, nabízí tedy pestřejší paletu výživných látek, v hubnutí však významným pomocníkem nebude. Pozitivní vliv může mít při hubnutí tehdy, pokud do něj jeho výrobce navíc přidá samostatnou vlákninu. Od bílého pečiva se bude odlišovat především charakteristickou chutí, vzhledem, případně vyšším obsahem samostatně přidané vlákniny.

3. Grahamové pečivo - prakticky jde o celozrnné pečivo. Bohužel česká legislativa neurčuje jeho složení, proto může být takto označené prakticky jakékoliv pečivo. I to bílé a jen přibarvené. 

Význam při hubnutí: velký, ale pouze v případě "pravého" grahamového pečiva

Přínosem v podobě většího a delšího zasycení při hubnutí či bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů bude grahamové pečivo v případě, že obsahuje alespoň 80 % celozrnní mouky. Jeho podíl je uveden ve složení výrobku a toto pečivo může obsahovat i podíl necelozrnné mouky, tedy i té bílé.

Co dodat? 

Pokud jste dosud kupovali pečivo tmavé, cereální nebo grahamové nebo jiné, v domnění, že jde o pečivo celozrnné, nic se neděje. V případě hubnutí je důležité, aby takovéto pečivo obsahovalo na 100g alespoň 6 g vlákniny. I když tam bude obsažena jen v podobě samostatně přidaných otrub. To je častým zvykem výrobců právě u pečiva vícezrnného nebo cereálního. Pokud vám však jde o celkové zdravé stravování, doporučuji vám kupovat jen pečivo s jasným označením na obalu jako celozrnné. A rozhodně nemusí mít jen tmavou barvu jak bychom očekávali. 

Bílé pečivo - nepostradatelné je při šetřicích zdravotních dietách nebo pro děti do 2 let.

Petr Mesároš, DiS.

výživový poradce při hubnutí


Další články z rubriky O potravinách

Omega 3

Přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností.

Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.

KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?

Kolostrum je první tekutina mateřské mléčné žlázy, která se tvoří již před porodem. Tento sekret nazýváme „prvním mlékem". Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce. Matky savců je produkují 3 - 5 dní po porodu, zpravidla však spíše 2 - 3 dny, po kterých organizmus matky (člověka i zvířat) začíná produkovat mateřské mléko. Kolostrum je ve své přirozené podobě nažloutlá hustá tekutina a ve své podstatě také nejstarší přírodní potravinou živočišného původu, která je přirozeným pokrmem savců. Je to velmi silný prostředek, který nově narozenému zdravému savci zajistí vstup do samostatného života bez obav o jeho zdraví. Kolostrum je tedy svým významem zcela jistě nenahraditelným věnem přírody darovaným savcům do začátku jejich života.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: