Jak řešit zažívací potíže po svátcích?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

 Jak vyzrát na zažívací potíže po svátcích?

Zatímco se během roku  dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu  nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Nejlepší je samozřejmě myslet na  prevenci, tedy jíst a pít střídmě a nestrávit celou dobu pouze na gauči.

Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a přitom jste nejedli luštěniny nebo nadýmavou zeleninu,  hledejte příčinu v náhlé změně skladby potravy a ve velkém množství sladkostí. Jde vlastně o poruchu trávicího ústrojí, ve kterém něco nehraje tak jak má. Pomocí je fyzická aktivita, stačí se jít alespoň projít nebo si zacvičit. Jíst častěji, ale jen po malých dávkách a jídlo pořádně kousat. Pokud víte, že je vám špatně po dietní chybě, což může být kachna se zelím, knedlíky, talíř cukroví, pomohou vám kapky z lékárny a krátkodobý půst na uklidnění trávicího ústrojí. Když jsou potíže dlouhodobější a spojené se zácpou je nutné pít hodně vody. Výrazně pomůže konzumace sušeného ovoce a rozpustná vláknina. Jestliže vás trápí opačný problém, pomůže opět dočasné hladovění, suchý rohlík, silný černý čaj a dostatek tekutin, nezaškodí použít tradiční živočišné uhlí. Častým problémem o svátcích bývá žlučníkový záchvat. Na vině sice bývá u každého jednotlivce konkrétní potravina, přesto se nejčastěji  jedná o mastná a kořeněná jídla. Záchvat se projevuje, kromě pocitu plnosti a nafouklého břicha, hlavně bolestí vpravo pod žebry, která trvá někdy až několik hodin. První pomocí by měl být teplý obklad v místě bolesti nebo teplá sprcha. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se však k bolestem připojí teplota, zvracení nebo zežloutnutí je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Téměř běžné a  projevující se často i během roku je pálení žáhy. Příčinou potíží je unikání kyselého žaludečního obsahu volně do spodní části jícnu a zase zpět. Bývá způsobeno nepravidelným stravováním ve spěchu, nadměrnou konzumací jídla a nevhodnými potravinami. Sem patří hlavně káva, sycené nápoje, alkohol, cukr a bílá mouka, tedy např. vánoční cukroví. Rozhodně také nepřispívá horizontální poloha těla, v níž trávíme během svátků většinu dne.  První pomocí při potížích může být heřmánkový nebo meduňkový čaj, sklenice mléka, rozpustná vláknina a jako prevence jíst častěji a v malých dávkách, omezovat sladké, kofein i sycené nápoje, koření, tučná jídla a myslet na to, že pálení žáhy může způsobovat i dlouhodobý stres.                                                                                              

                                                 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 5

TIP Potřebujete se stravovat i mimo domov a bojíte se, že v restauraci si nevyberete? Zajděte si do indické vegetariánské jídelny či do dobré asijské restaurace, třeba na sushi. Nebojte se také požádat číšníka o mírnou úpravu jídel. Dejte si těstoviny bez sýru či smetany nebo místo hlavního jídla zkombinujte dvě přílohy (např. grilovaná zelenina s bramborem).

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

LEDEN - PODPORA MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

Za chvíli tu máme LEDEN, moji milí!
V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami. Obsah močového měchýře dospělého člověka je 500 až 1200ml. Nutkání k močení přichází už při obsahu moči cca 250-400ml, což je hodně individuální.

Nejsilnější energie močového měchýře je každý den odpoledne mezi 15 - 17 hodinou. V tuto dobu je v maximální aktivitě. Naopak nejslabší energie močového měchýře je každý den ráno mezi 3 - 5 hodinou.

 

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: