Jak se dožít 100 let

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Martin Škába

Jak se dožít 100 let?

Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.

Dr. Walker je po celém světě známý jako „The Juiceman" (juice= šťáva). V mladém věku díky vysokému pracovnímu nasazení onemocněl, ale tehdejší lékaři mu nedovedli pomoci. Proto se vydal na svou cestu a nakonec se uzdravil. Jeho největším přínosem pro lidstvo byl objev léčebného účinku ovocných a zeleninových šťáv. Bylo to v roce 1930.

Ovocné a zeleninové šťávy = recept na dlouhověkost

Čerstvé šťávy měly svou obrovskou hodnotu již na přelomu 19. a 20. století. Dnes je jejich blahodárný přínos pro lidské zdraví uznáván mnoha lékaři, léčiteli, dietology a specialisty na výživu. Hlavní důvod je v tom, že se tekutá strava, získaná oddělením živin od vlákniny a vody, rychle stráví. Trávicí soustava je minimálně zatížena. Bohužel u trávení celých kusů zeleniny a ovoce je tomu naopak.

Šťávami dostáváte do těla velké množství vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. Vitamíny, minerály a fytoživiny jsme již probírali v minulých článcích. Tak se podíváme na enzymy. Enzymy jsou takové látky, které pomáhají potravu strávit a přijmout jí do krevního oběhu. Enzymy se při teplotě nad 50 stupňů Celsia usmrcují. Proto je potřeba konzumovat šťávy ze syrového ovoce a zeleniny.

Dr. Walker ve svých 90-ti letech řekl: „Mohu říci po pravdě, že si nejsem svého věku vědom. Od

té doby, co jsem dospěl, neměl jsem pocit, že stárnu, a mohu bez výhrady říci, že se dnes cítím vitálnější než ve svých 30 letech. Nemyslím na narozeniny a neslavím je. Ještě dnes jsem zcela přesvědčen, že se těším zářícímu zdraví.
Vůbec mně nevadí říct lidem, jak jsem starý."

Pesticidy a vliv na kvalitu ovoce zeleniny

Dr. Walker řekl: „ Je fakt, že kvůli pesticidům a postřikům může být konzumace ovoce a zeleniny škodlivá."  Vláknina v ovoci a zelenině do sebe ukládá jedy z postřiků a půdy. Rostliny i přesto dále rostou.  Jak to? Protože enzymy a další látky plní svou úlohu, i když je vláknina prosycena jedy.

Jak dostaneme enzymy a cenné fytoživiny z ovoce a zeleniny, aniž
bychom použili jedy zatíženou vlákninu?

Během rozmělňování ovoce a zeleniny (díky použití mixéru) se rozruší buňky vlákniny a uvolní se účinné látky. Vznikne kaše. Tyto účinné látky jsou citlivé na jedy, proto se nesmíchávají rýdy s postrouhanou vlákninou. Jakmile se tato kaše protlačí přes vhodné síto, oddělí se šťáva, obsahující enzymy a fytoživiny od vlákniny prosycené jedy.

Co je vhodné pro přípravu šťáv?

Nepoužívejte mixér, který udělá jenom kaši. Je nutné pracovat s odšťavňovačem, který nejenom udělá „zeleninovou a ovocnou kaši", ale dále jí protlačí přes filtr a oddělí se tak vláknina od šťáv.

Kolik pít šťávy?

Vždy pijte tak, abyste si to užívali. Do ničeho se nenuťte. Nepijte velké množství, pokud na to zatím nejste psychicky připraveni. Psychika je u jakéhokoliv konání základem. Obecně se dá říci, že nejmenší množství pro dospělého člověka by mělo být 0,5 litr za den. U dětí a mladistvých bych držel minimálně poloviční dávky. Mnohem lepší je 1 až 2 litry denně. Doporučoval bych začínat postupně. První týden začít na 0,5 litru za den a druhý týden navýšit na 0,7 litru a následně na 1 litr za den. Faktem ale zůstává, že pozitivní účinky se dostaví tak rychle, čím více šťáv budeme denně pít. Zeleninové šťávy by měly tvořit tak 80 % a ovocné tak 20 % z celkového objemu za den. Dodržujte pití minimálně 6-8 týdnů. Nejlépe však celý život.

Nejlepší a nejzdravější zdroj vody

Dokonalost přírody nezná mezí. Je to nejlepší laboratoř. Rostliny přeměňují dešťovou a říční vodu na organickou. Voda z vodovodního řádu je anorganická, ale pro zvířata a lidi velmi nevhodná díky nevyužitelnosti minerálů, přidání chemikálií včetně chloru. Jediný zdroj živé, organické vody jsou rostliny - resp. šťávy z ovoce a zeleniny.

Na co si dát během pití šťáv pozor

Dejte si na vše čas.

Jakmile začnete pít ovocné a zeleninové šťávy vaše tělo se začne čistit, bude docházet k detoxikaci těla. Při tomto očistném procesu je běžné, že může docházet k různým stavům zhoršení zdraví, vzniku vyrážek, slabosti a pocitu menší vitality. Je ale potřeba vydržet. Po čase to přejde a naopak se vaše tělo dostane do jiných dimenzí svěžesti zdraví.

Udržujte odšťavňovač v čistém stavu. Toto je velmi důležité.


Autor:

Martin Škába - www.skaba.cz


Další články z rubriky Zdravé stravování

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!

Ryby v jídelníčku dětí

Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: