Až moc sladký život s cukrem

Rubrika: O potravinách
Autor: Alena Jedounková

Až moc sladký život s cukrem
Každá dobrota prý má být sladká. A pokud má být sladká, tak musí obsahovat dost cukru. Ale bylo to tak vždy? Už naši předkové objevili, že některé plody, květy, rostlinné šťávy či včelí produkty jsou sladké. V Evropě se dlouhou dobu používal jako sladilo med. Jde o směs cukrů, vody a dalších složek, původně zpravidla rostlinného a v konečné fázi živočišného původu. Je stále považován za jedno z nejzdravějších a nejpřirozenějších sladidel. Někdy od 15.století se v Benátkách začal vyrábět třtinový cukr a stal se vyhledávanou a velmi drahou pochoutkou. Od konce 16. století se pak začal ve Francii vyrábět cukr z běžné krmné řepy a postupem doby došlo k vyšlechtění řepy cukrovky. A tak vlastně začala skutečná historie cukru u nás. Po zahájení průmyslové výroby přestal být postupně cukr nedostupnou záležitostí, ale stal se spotřebním zbožím, které si mohl dopřát každý.                                              
     Na rozdíl od našich předků dnes konzumujeme mnohonásobně vyšší množství cukru, než doopravdy potřebujeme. I když třeba cukr nepožíváme přímo, kvanta se organizmu dostávají v sirupech, sladkostech, pivu, sladkém pečivu a limonádách. Malé, přiměřené množství cukrů přijímáme totiž v přirozené stravě i ze zeleniny, ovoce, pečiva nebo masa. Naše zdraví tak může být vážně ohrožováno. Přebytek přijímaného cukru má vliv na různá závažná onemocnění včetně civilizačních chorob. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat  ke konzumaci drogy. Ne nadarmo se cukru říká bílý jed.
     Čím je cukr rafinovanější, tím je sice bělejší, ale také prázdnější, jen se spoustou kalorií. Lepší variantou je cukr hnědý, který obsahuje navíc minerální látky a aminokyseliny. Nejlepší volbou je ale med nebo přírodní rostlinná sladidla jako je Stévie.

Alena Jedounková, výživový poradce
www.hravezdrave.cz

Další články z rubriky O potravinách

Je čokoláda zdravá?

Čokoláda v dnešní době bohužel zapadla do škatulky špatných nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím (důsledek především zastoupeného mléka) a způsobuje akné. Vše co jsem teď vyjmenoval však platí...

Fenykl - další zázračná zelenina

Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii. U nás se pěstuje na jižní Moravě.

Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.

 

Omega 3

Přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností.

Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: