Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!
JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?
Rubrika: Zdravé receptyAutor: FaktorPlus - centrum pro výživu, zdraví a sport
.jpg)
Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj.
Výroba jogurtu začíná ohřátím litru plnotučného čerstvého mléka (ze skla nebo pet láhve) na 80°C. Nejlépe vám pro odhad teploty poslouží teploměr. Následně necháme zchladit na cca 40°C. Část mléka nalijeme zpět do láhve a přidáme malý kelímek jogurtu s živou kulturou. Promícháme protřepáním. Takto naředěný jogurt opatrně promícháme se zchladlým mlékem a rozlijeme do kelímků. Ty následně vložíme např. do polystyrenové bedýnky, lavoru vystlaném dekou a přikryjeme je víčkem (ale nešroubujeme). Zakryjeme další dekou a necháme přes noc v teple „pracovat". Ráno je jogurt hotový! Čerstvý, domácí... V ledničce vydrží týden.
Rada na závěr: příliš s jogurtem netřepte! Když si ho např. vezmete ven jako svačinu pro děti a povezete ho v kočárku, tak se z něj „vytřepe" voda. Není to na závadu, dá se potom rozmíchat, jen je trošku tekutější.
DOBROU CHUŤ!
Další články z rubriky Zdravé recepty
Pyré z červené čočky - nejen pro děti
Salát z ředkviček
Jáhlový dezert
Suroviny 10 porcí:
150g měkkého tvarohu, 120g zakysané smetany, med, 170g jáhel (po uvaření cca 400g), vanilkový cukr, 20g škrobu,150g malin a lesní směsi