JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: FaktorPlus - centrum pro výživu, zdraví a sport

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj.

Výroba jogurtu začíná ohřátím litru plnotučného čerstvého mléka (ze skla nebo pet láhve) na 80°C. Nejlépe vám pro odhad teploty poslouží teploměr. Následně necháme zchladit na cca 40°C. Část mléka nalijeme zpět do láhve a přidáme malý kelímek jogurtu s živou kulturou. Promícháme protřepáním. Takto naředěný jogurt opatrně promícháme se zchladlým mlékem a rozlijeme do kelímků. Ty následně vložíme např. do polystyrenové bedýnky, lavoru vystlaném dekou a přikryjeme je víčkem (ale nešroubujeme). Zakryjeme další dekou a necháme přes noc v teple „pracovat". Ráno je jogurt hotový! Čerstvý, domácí... V ledničce vydrží týden.

Rada na závěr: příliš s jogurtem netřepte! Když si ho např. vezmete ven jako svačinu pro děti a povezete ho v kočárku, tak se z něj „vytřepe" voda. Není to na závadu, dá se potom rozmíchat, jen je trošku tekutější.

DOBROU CHUŤ!


Další články z rubriky Zdravé recepty

Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka

Zdravá Štědrovečerní večeře

Hledáte inspiraci jak si udělat letošní večeři o Štědrý den chutnou, zdravou a navíc zůstat bez výčitek z velkého množství kalorií večer? Vyzkoušejte můj tip, jak letos udělat sváteční večeři zdravě.

Recept na dietní salát s brynzou

Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!

Zasílání nových článků e-mailem

Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem? Přihlaste se zde:




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Školící střediska:

Školící středisko