JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: FaktorPlus - centrum pro výživu, zdraví a sport

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj.

Výroba jogurtu začíná ohřátím litru plnotučného čerstvého mléka (ze skla nebo pet láhve) na 80°C. Nejlépe vám pro odhad teploty poslouží teploměr. Následně necháme zchladit na cca 40°C. Část mléka nalijeme zpět do láhve a přidáme malý kelímek jogurtu s živou kulturou. Promícháme protřepáním. Takto naředěný jogurt opatrně promícháme se zchladlým mlékem a rozlijeme do kelímků. Ty následně vložíme např. do polystyrenové bedýnky, lavoru vystlaném dekou a přikryjeme je víčkem (ale nešroubujeme). Zakryjeme další dekou a necháme přes noc v teple „pracovat". Ráno je jogurt hotový! Čerstvý, domácí... V ledničce vydrží týden.

Rada na závěr: příliš s jogurtem netřepte! Když si ho např. vezmete ven jako svačinu pro děti a povezete ho v kočárku, tak se z něj „vytřepe" voda. Není to na závadu, dá se potom rozmíchat, jen je trošku tekutější.

DOBROU CHUŤ!


Další články z rubriky Zdravé recepty

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Jahodový dezert s ricottou

Červené, sladké a voňavé! Začíná sezóna červeného zdraví a jahody nás lákají téměř na každém kroku. Můžeme z nich připravit lehký dezert s ricottou, jehož příprava je velice jednoduchá. Jahody jsou sladké a Ricootta sama o sobě je nasládlá, takže není nutné ji doslazovat. Pokud byste chtěli sladší varuantu, přidejte lžičku medu a smíchejte spolu s ricottou .

Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Zasílání nových článků e-mailem

Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem? Přihlaste se zde:




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Školící střediska:

Školící středisko