Jarní hraní s chřestem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Jarní hraní s chřestem
Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Zapojte ratolesti do vaření a začněte tím, že je vezmete na nákup, aby Vám chřest pomohly vybrat. Jak poznáte čerstvý chřest? Neměl by být gumový a nelze ho ohnout. Čerstvý chřest je pevný ale křehký, jde ho snadno zlomit a neměl by na sobě mít hnědavé skvrnky. Opravdu čerstvý chřest je sladký jako hrášek a dá se jíst syrový. Obáváte se, že vaše dítko čerstvý chřest odmítne? Zkuste nejdříve tepelnou úpravu. Nakoupeno? Můžeme se tedy pustit do přípravy „chřestové krémové polévky". Vaše dítka vám ji určitě s radostí pomohou nejenom vařit, ale jejich kreativitu využijte při zdobení na talíři.

Chřestová krémová polévka
Ingredience - 4 porce

10-12 výhonků čerstvého chřestu
1 jarní cibulka najemno nakrájená
1 lžíce másla
1,5 l vývaru
100 ml smetany na zjemnění
Muškátový oříšek
Sůl a pepř pro dochucení
Pažitka a zelená petrželka na ozdobu

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce a rozkrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu a po té přidejte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 - 30 minut než změkne.
Vyjměte několik kousků, které pak použijete na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér). Dochutíte solí, pepře, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky. Máslo vložte do polévky a rozmíchejte. Polévku již dále nevařte!
Chřest, který jste si dali stranou na ozdobu, přidejte do horké polévky. Polévku ozdobte pažitkou a petrželkou.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

Upečte si zdravé sezamové sušenky

Sezamová semínka jsou nejzdravější - jsou zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a řady minerálů a vitamínů. Ochutnejte domácí zdravé sezamky!

Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky

Snad každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Ale pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, možná jako já často stojíte u regálu s cukrovinkami a marně hledáte něco, co by vaši chuť uspokojilo a zároveň to pro tělo nebylo jako rána pěstí. Relativně dobrou volbou bývají müsli tyčinky. Ale ani u těch si někdy nemůžeme být jistí.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: