Jarní hraní s chřestem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Jarní hraní s chřestem
Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Zapojte ratolesti do vaření a začněte tím, že je vezmete na nákup, aby Vám chřest pomohly vybrat. Jak poznáte čerstvý chřest? Neměl by být gumový a nelze ho ohnout. Čerstvý chřest je pevný ale křehký, jde ho snadno zlomit a neměl by na sobě mít hnědavé skvrnky. Opravdu čerstvý chřest je sladký jako hrášek a dá se jíst syrový. Obáváte se, že vaše dítko čerstvý chřest odmítne? Zkuste nejdříve tepelnou úpravu. Nakoupeno? Můžeme se tedy pustit do přípravy „chřestové krémové polévky". Vaše dítka vám ji určitě s radostí pomohou nejenom vařit, ale jejich kreativitu využijte při zdobení na talíři.

Chřestová krémová polévka
Ingredience - 4 porce

10-12 výhonků čerstvého chřestu
1 jarní cibulka najemno nakrájená
1 lžíce másla
1,5 l vývaru
100 ml smetany na zjemnění
Muškátový oříšek
Sůl a pepř pro dochucení
Pažitka a zelená petrželka na ozdobu

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce a rozkrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu a po té přidejte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 - 30 minut než změkne.
Vyjměte několik kousků, které pak použijete na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér). Dochutíte solí, pepře, muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky. Máslo vložte do polévky a rozmíchejte. Polévku již dále nevařte!
Chřest, který jste si dali stranou na ozdobu, přidejte do horké polévky. Polévku ozdobte pažitkou a petrželkou.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: