Jarní očista na východní způsob

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat. Plně respektuje potřeby organismu a zbytečně ho nezatěžuje živočišnými tuky, solí a těžko stravitelnými potravinami. Podle tradiční čínské medicíny jsou po dlouhých měsících zimy zatížené některé orgány nahromaděním škodlivin. Jedná se  zvláště o játra a střeva, což  se projevuje mimo jiné známou „jarní“ únavou. Navíc právě játra jsou na jaře ve větší aktivitě a přístupnější k regeneraci. A jak na to? Ráno začněte den sklenicí teplé vody s citronem. Nastartujete tak metabolismus i činnost jater. Během dne je k pití vhodná obyčejná čistá vlažná voda a bylinkové čaje např. šípkový, ibiškový nebo meduňkový, popř.zelený

        Barvou jara je zelená, do jídelníčku proto zařaďte veškerou zelenou zeleninu, která na jaře roste - petržel, pažitku, pórek, řeřichu, listy salátu, kapusty, růžičkové kapusty, brokolice, špenátu, zelí, ale třeba i pampelišky, kopřivy, naklíčené bylinky apod. K jídlu je vhodné přidávat malé množství klíčků a výhonků (čočka, mungo, sója, řeřicha).  Dalšími potravinami, které mají v tomto období svůj význam jsou obiloviny a to hlavně kroupy, ale také oves, ječmen, lehčí druhy pšenice, jako špalda, bulgur, kuskus nebo žito. Z mléčných výrobků je hodný kefír nebo kozí sýr. Sílu vám dodá slepičí polévka a maso. Chuť pokrmů si můžete zpestřit kořením jako je hřebíček, badyán, koriandr, zázvor, kurkuma nebo římský kmín. Pro očistu a regeneraci je také důležitý přiměřený pohyb, nejlépe alespoň 20 minut denně na čerstvém vzduchu a dostatečný spánek.

       Pro zvýšení efektu „ozdravení a posílení“ je vhodné současně omezit  konzumaci pečeného a smaženého masa, uzenin, soli, tuku, tučných pokrmů, mléčných výrobků, rafinovaného cukru, vajec, kávy a alkoholu.            

Alena Jedounková, výživový poradce

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní detoxikace

Pomalu se blíží jaro, tak si pojďme dodat energii. Pomocí očisty těla nebo-li detoxikacie. Na začátek je vhodné si říci, proč je důležité své tělo čistit a co je to detoxikace. Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek.

Jak přežít a užít si Vánoce

V čem jsou hlavní nástrahy Vánoc? Z mého pohledu to možná překvapivě nejsou štědrovečerní večeře a cukroví, ale celková změna životního stylu. Jedním z jeho projevů je tzv. „absolutní nepohyb". Absolutní nepohyb se projevuje tím, že z aktivních lidí se stávají gaučoví povaleči, kteří se po několik dní nacházejí výhradně v dosahu televizního ovladače a mísy s cukrovím.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.

Detoxifikační očistná kůra organismu

Po Vánočních svátcích, nebo jiném zátěžovém období, je vhodné dopřát tělu úlevu v podobě detoxifikační očistné kůry. Kůra je vhodná i při dlouhodobě nesprávném stravování, jako startér nového jídelního režimu a změny životního stylu.
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: