S tímto receptem je v prvé řadě spojena procházka, nejlépe s dětmi do podzimní přírody,a to od poloviny do konce října, kdy se na mezích a okrajích lesů vybarvují šípky.Celou přípravou se vine ruku v ruce kombinace relaxačního pohybu, určitá míra hry ze zpracování obyčejných všudepřítomných plodů a ve finále delikatesní, superzdravé a hlavně jednoduché "něco na chleba".Do procesu zdravé přípravy jídla a vaření je užitečné zapojit dítko, které, i když by nepomáhalo přímo, tímto si uchová v paměti dovednosti, které jsou důležité pro jeho pozdější samostatný život a hlavně: vytvoří si vztah ke zdravému stylu jídla.
Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Základem je vždy úprava jídelníčku. Při jarní očistné kůře je třeba omezit příjem bílkovin. Maso celkově zatěžuje trávicí trakt a ledviny. Při jaterní očistě bychom měli omezit i příjem mléčných výrobků, nebo vybírat jen nízkotučné výrobky. Během týdne si vyberte tři dny, kdy nebudete jíst maso vůbec. Bílkoviny živočišného původu můžete během kůry nahradit bílkovinami z luštěnin (např. čočka, hrách, fazole), sójou nebo tofu. Během kůry nekonzumujte alkohol, omezte sůl na minimum, snižte spotřebu cukru a bílé mouky, kvůli překyselení.
Naopak zvyšte příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a vlákniny. Při střevních potížích pomáhá lněné semínko. Kávovou lžičku lněného semínka rozdrtíte (nebo rozkoušete), prášek spolknete a zapijete. V těle se tak utvoří sliz, který pomáhá ve střevu i v ledvinách. Velmi blahodárný účinek na všechny orgány mají kvašené potraviny, v našem prostředí ideálně kyselé zelí nebo kvašené okurky. Zvláště pro játra jsou kvašené potraviny hotovým lékem.
Jednou za čtrnáct dní držte půst, který působí na organismus jako očistná oáza. Během půstu pijte jen vodu, nebo čaj z heřmánku či ostružiníku.
Velkým pomocníkem při detoxikaci nám jsou samozřejmě i bylinky. Pampeliška (smetanka lékařská) pomáhá při sekreci žluči v játrech, zároveň působí močopudně a pomáhá při pročištění ledvin. Podobný vliv na ledviny má i kopřiva dvoudomá, která čistí krev a proplachuje ledviny. Protizánětlivě působí šalvěj a česnek medvědí, které můžeme přidávat i jako koření při vaření. Na játra má velmi účinný vliv ostropestřec mariánský. Ostropestřec rozdrtíte, čtyři minuty povaříte a budete užívat po dobu očišťovací kůry jeden hrnek denně. Bylinné čaje připravujeme vždy čerstvé.
Při pročištění nezapomínejme na pohyb, který je nesmírně důležitý pro pravidelné peristaltické pohyby a správnou průchodnost trávicího traktu. Nedostatkem pohybu se organismus zpomalí a škodlivé látky tak zůstávají v těle déle. Zároveň můžete trpět zácpami a pocitem těžkosti. Pravidelný pohyb by měl být nedílnou součástí našeho života.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Sbíráte šípky ?
Podzimní příprava organismu proti nachlazení
Letošní přechod z letního počasí na velmi chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může velmi podepsat na zvýšeném výskytu nachlazení, rychlý nástup chřipek a angín. Pojďme si ukázat několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se lépe vyrovnalo s těmito teplotními zvraty.
Jestliže chceme, aby naše tělo mělo lepší imunitu a bylo více odolné, musíme nejprve upravit naší stravu. Ta ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části.