Je čokoláda zdravá?

Rubrika: O potravinách
Autor: Martin Jungmann

Čokoláda v dnešní době bohužel zapadla do škatulky špatných nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím (důsledek především zastoupeného mléka) a způsobuje akné. Vše co jsem teď vyjmenoval však platí jen v případě, že se jedná o masově produkované čokolády z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Budeme-li se bavit o kvalitní hořké čokoládě (tzn. více než 70 % kakaové složky) můžeme od ní při přiměřené konzumaci očekávat množství zdraví prospěšných účinků.

Pozitivní účinky čokolády
Čokoláda má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Můžou za to látky jako jsou anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Rozeberme si účinek fenyletylaminu (přítomen v kakau), který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru, který má vliv na nálady. Ke zvýšení této látky v organismu dochází například při orgasmu :-).

Dalším důvodem proč konzumovat kvalitní hořkou čokoládu je její obsah hořčíku (100 g čokolády obsahuje cca 80 mg hořčíku). Ten hraje důležitou roli při nervových funkcích a svalové relaxaci, je důležitým prvkem při tvorbě kostí a zubů.

Obsah kofeinu v čokoládě je relativně nízký, údaje se různí, v průměru se uvádí na 100 g hořké čokolády s 50 % kakaa cca 50 - 60 mg (odpovídá šálku slabší kávy)

Při trávení působí kvalitní hořká čokoláda slabě zásadotvorně na náš organismus. Termicky má na náš organismus ohřívající dopad.

Konzumace kvalitní čokolády se určitě nebojte. Pamatujte jen, že všeho s mírou. Když si dáte např. jeden řádek kvalitní hořké čokolády (cca 20 g) uspokojíte své chutě a vaše tělo Vám také poděkuje.

S přáním pohodového dne

Martin Jungmann

zdroj:http://zdravi21.com/

 


Další články z rubriky O potravinách

KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!

Ve stravě vegetariánů a veganů je potřeba dbát na dostatečný příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. To, že bílkoviny obsahují zejména luštěniny, asi není žádným překvapením. Ale pro mě je skoro zázračným a hlavně velice chutným zdrojem bílkovin KONOPNÉ SEMÍNKO.

Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)

 

Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká

Rostlina STEVIE je 200 – 300 krát sladivější než běžný řepný cukr a navíc neobsahuje téměř žádnou energii. Chcete se dozvědět, jakým způsobem se Stévie uplatní v racionálním jídelníčku? 

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: