Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí. Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.
Jídelníček podle krevních skupin
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Krevní skupina 0 je nejstarší a nejrozšířenější, zrodila se v Africe a dodnes je zde zastoupena většinově. „Nulky" mají dobrý imunitní systém a metabolismus. Jedná se o silné jedince s přirozenou ochranou proti infekcím. Na druhou stranu mohou být náchylní k problémům se štítnou žlázou, k poruchám srážení krve, zánětlivým onemocněním, alergiím a vředům. Krevní skupina 0 má celkově kyselejší prostředí trávicího traktu, a tak tráví ze všech skupin nejlépe bílkoviny včetně masa a mléčných výrobků. Na druhou stranu nulky špatně tráví luštěniny, pšenici, kapustu, květák a zelí. To jsou potraviny, které zástupci této skupiny špatně zpracovávají, cítí se po nich těžko a komplikují tak dokonalé spalování tuků a sacharidů, což může zhoršovat redukci.
Druhou nejrozšířenější skupinou v evropském prostředí je krevní skupina A. Pochází z oblasti Středního východu a Asie a je charakteristická zemědělským způsobem života. Nositelé této skupiny tráví velmi dobře rostlinnou stravu a obecně se z ní rekrutuje nejvíce vegetariánů a veganů. „Áčka" se velmi dobře přizpůsobují změnám, trpí však na citlivější imunitu, což vede k větší náchylnosti ke kardiovaskulárním chorobám, cukrovce nebo onemocnění jater a žlučníku. Mezi ideální potraviny pro tuto skupinu se zdají být všechny rostlinné produkty, ryby, tofu, sója, ořechy, káva a víno. Naopak mezi nevhodné můžeme zařadit tučné živočišné potraviny, které tato skupina nedokonale pálí a ukládá tak větší množství tuku, což může vést k nadváze.
Krevní skupina B k nám pochází z Himalájí, kde byla vystavena velkým nárokům na organismus a vypěstovala si tak vysokou odolnost. Důležitou součástí stravy jsou pro „béčkaře" fermentované výrobky, jako jogurty, kefír, atd. Nositelé této krevní skupiny mají silný imunitní a trávicí systém a jsou nejvíce přizpůsobeni všem druhům potravy. Při redukci by měli snížit příjem živočišných tuků a luštěnin, se kterými mohou mít problém při trávení.
Poslední, a nejméně rozšířenou, je krevní skupina AB, kterou nosí jen asi 5% obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B a pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Její nositelé mají silný imunitní systém a mohou konzumovat jak živočišnou, tak rostlinnou stravu ve vyváženém poměru.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Zima a stravování
Borůvky
Borůvky
Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá. Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.
Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.
Proč máme chuť na sladké?
Nedávno jsem šel po supermarketu a zaměřil jsem se na to, kolik lidí si dává do košíku různé sladkosti, tyčinky, čokolády, dortíky a i jiné potraviny plné cukrů jako ovocné jogurty, tvarohy, müsli apod. Čekal jsem, že to bude dělat mnoho lidí, ale byl jsem v údivu, že to byl skoro každý.
Zamýšlel jsem se nad tím, čím to je? Působí tolik reklama nebo tyto produkty tak skvělé chutnají, že se bez toho mlsný jazýček průměrného obyvatele České republiky neobejde? Nebo je za tím něco horšího a zrádnějšího?