Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Marcela Bednářová

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně.

Když to shrneme, tak bychom měli jíst střídmě z pestrého stolu a to tak, že se budeme moci i nadále radovat z jídla a ze života vůbec. Zkuste zařadit do jídelníčku občas něco nového, abyste si svůj jídelníček obohatili a našli lahodnou chuť nových  potravin např. zeleniny a zeleninových pokrmů, nebo Shmaky, Smacker, tofu atd.

Pokud budete muset přeci jen trochu změnit váš jídelníček a omezit množství zkonzumovaných potravin, neberte to tragicky, ale jako příležitost si dokázat, že nejste ovládáni ničím z vnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že se dovedete kontrolovat a řídit sami sebe. Optimistický životní pohled, že to zvládnete vám dává šanci na úspěch. Zkuste se řídit heslem: s minimem energie k maximálnímu uspokojení chuťových buněk.

Velice důležité při změně jídelníčku je vzhled jídla a chuť. Udělejte si při jídle příjemnou atmosféru, hezky si prostřete stůl, pusťte hudbu.

RADUJTE SE Z JÍDLA, ALE MĚJTE HO POD KONTROLOU.

 

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Kamutová snídaně

Recept na výživnou nevařenou snídani. A to nejen pro vegetariány a vitariány, kterou jsem před léty připravovala i svým všejedlíkům v rodině; a nyní ji začínám znovu občasně zařazovat. Nedá mi to, se nepodělit o vyváženou skladbu surovin, pro atraktivní obsah širokého spektra lehce stravitelných živin. Vhodnou pro předškolní dítě, studenta, sportovce, staší osoby, v těhotenství, v rekonvalescenci a naprosto každého racionálně se stravujícího člověka.

Původně jsem se inspirovala receptem dietologa profesora Kollatha ( kdo se zabývá jogou, bude vědět ), který našel způsob, jak učinit obilné zrno stravitelným i bez tepelné úpravy, recept jsem výrazně vylepšila a přejmenovala na "Kamutová snídaně" . Přínosem pokrmu je pocit nasycenosti, zvýšení fyzické i psychické výkonosti, úprava váhy a to tak, že hubení zdravě přibývají na váze, a obézním pomáhá hubnout, odstranit zácpu, detoxikovat ..

Obezita a zrádná fruktóza

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Pitný režim

O pití vody už toho bylo napsáno mnohé, každý časopis, který otevřeme, nám poradí, že máme denně vypít 2-3l vody, v horkých dnech dokonce až 5l. Ale opravdu má 2-3l vody vypít 100kg muž i 55kg žena?

Voda, základ všeho, lidské tělo se skládá přibližně 70% z vody, celá zeměkoule je přibližně z 90% z vody, obklopuje nás, a přesto s ním máme takový problém.

 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: