Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Marcela Bednářová

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně.

Když to shrneme, tak bychom měli jíst střídmě z pestrého stolu a to tak, že se budeme moci i nadále radovat z jídla a ze života vůbec. Zkuste zařadit do jídelníčku občas něco nového, abyste si svůj jídelníček obohatili a našli lahodnou chuť nových  potravin např. zeleniny a zeleninových pokrmů, nebo Shmaky, Smacker, tofu atd.

Pokud budete muset přeci jen trochu změnit váš jídelníček a omezit množství zkonzumovaných potravin, neberte to tragicky, ale jako příležitost si dokázat, že nejste ovládáni ničím z vnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že se dovedete kontrolovat a řídit sami sebe. Optimistický životní pohled, že to zvládnete vám dává šanci na úspěch. Zkuste se řídit heslem: s minimem energie k maximálnímu uspokojení chuťových buněk.

Velice důležité při změně jídelníčku je vzhled jídla a chuť. Udělejte si při jídle příjemnou atmosféru, hezky si prostřete stůl, pusťte hudbu.

RADUJTE SE Z JÍDLA, ALE MĚJTE HO POD KONTROLOU.

 

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Zima a stravování

Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí.  Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: