Kamutová snídaně
Rubrika: Zdravé stravováníAutor:

Ingredience pro 4 větší porce ( případně množství můžeme pokrátít na půl ) ...
ale kvůli poměrně náročné přípravě je lépe vyrobit více a podělit se :-)
80 g Kamutu ( přibližně 6 lžic) Kamut je pšenice faraonů - prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin, lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin, je označována jako vysoce energetická obilovina, která zasytí. ( Poznámka : místo Kamutu lze použít i jinou obilovinu )
40 g pohanky ( pomeleme nahrubo - můžeme v kávomlýnku )
40 g slunečnicové semínko ( nebo semínko dyňové )
40 g lněné semínko ( rozdrtit na hrubo - např v kávomlýnku )
40 g vlašské ořechy ( nebo mandle )
40 g rozinky ( můžeme i kustovnici, brusinky a jiné )
40 g pšeničné klíčky ( 4 lžíce )
20 g chia semínka ( 2 lžíce )
Ovoce :
240 g banány ( cca 2 ks )
250 g jablek ( oloupaných a nastrouhaných na jemnou kašičku, použila jsem odrůdu "Red Delicious" )
250 g ananasu ( nebo lze využít sezonní nabídky např : jahody, borůvky, oloupané a vypeckované hrozny )
1 větší pomeranč ( šťáva z něj cca 150 ml )
1 limetka ( nebo ½ citronu ) - šťáva z něj cca 40 ml
200 g avokádo (1 zralý kus )
Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na některé ingredience již asi tři dny předem. Kdy první den namočíme Kamut do vody na celý jeden den, i déle, aby natáhl vodu, druhý a třetí den jen přes sítko občas propláchneme, aby zůstal vlhký a jakmile se cca třetí den objeví klíčky a kořínky, pak je teprve připravený ke konzumaci. Také si obstaráme avokádo ( pokud není dostatečně měkké, zabalíme do ubrousku a necháme v pokojové teplotě dozrát ... někdy trvá až týden, než náležitě změkne. )
Večer před přípravou :
Získáme šťávu z pomeranče a limetky do ní nasypeme pomletou pohanku a pomleté lněné semínko.
V jiné misce namočíme vlašské ořechy ( nebo mandle )
V další misce namočíme rozinky ( propláchneme, protože nikdy nemáme jistotu že nebyly sířené)
V den přípravy :
Vyklíčený Kamut pomeleme ( nebo nožovým mixérem zpracujeme na hrubší kaši, pro lepší zpracování můžeme mixovat s trochou banánu, nebo avokáda )
Asi na hodinu namočíme chia semínko až se vytvoří gel.
A nyní si připravíme větší ( salátovou ) mísu, kde budeme všechny ingredience spojovat a promíchávat:
Pomletý Kamut, vidličkou rozmačkané banány, avokádo můžeme nakrájet na kousky, nebo část také rozmačkat vidličkou, směs ( pohanku, lněné semínko ) se šťávou z pomeranče a limetky, na kousky nakrájený ananas, ( případně oloupané a vypeckované hrozny ), dále okapané a nasekané vlašské ořechy ( případně mandle ), rozinky, klíčky, chia semínko které mezitím utvořilo gel, jalka nastrouháme na jemném struhátku na kaši a přimácháme. ( A navíc : Pokud chceme pokrm ještě výživnější přidáme smetanu a lžíci natural jednodruhového oleje - konopný, avokádový - není ve výsledku započítáno ) Vše toto zamícháme.
Přislazovat není potřeba, ale lžíce javorového sirupu neuškodí ( také není započítáno).
Z uvedeného množství získáme: cca 1300 g , E= 10 000 kJ,B=55g, S=301g, T=97g, Vl=76g
V lednici vydrží jistě až 3 dny.
1 porce |
¼ množství |
= 325g |
|
-ve 100g |
Energie |
2500 |
kJ |
|
770 kJ |
Bílkoviny |
14 |
g |
|
4 g |
Sacharidy |
75 |
g |
|
23 g |
Tuky |
24 |
g |
|
7 g |
Vláknina |
19 |
g |
|
6 g |
Další články z rubriky Zdravé stravování
Sůl nad zlato
Jablko
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.