Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Radek Jelínek

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) - Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.

Složení kozího mléka

voda - 86 %
mléčný tuk - 4 %
bílkoviny - 3,2 %
sacharidy - 4,3 %
vitamíny - A, B2 B3, B6, B12, C, D a další
minerální látky - 0,8 %

Minerály mg/100g

Kozí mléko

Vápník

102 - 203

Fosfor

86 - 118

Sodík

35 - 65

Hořčík

13 - 19

Zinek

0,19 - 0,5

Železo

0,01 - 0,1


Další články z rubriky Zdravé stravování

Sůl nad zlato

Že je sůl nad zlato, o tom nikdo z nás nepochybuje. Všechny nás o tom přesvědčil nesmrtelný Jan Werich ve stejnojmenné pohádce. A díky němu také víme, že bez soli to nejde. Ale nakládáme s ní tak opravdu? Jako s něčím, co je dražší než zlato?

Chcete zhubnout? Začněte jíst tuky!

Většina dietních doporučení říká, že bychom neměli jíst tuky. Vařit vše na vodě, dusit v páře, jíst odtučněné výrobky… Taky vám však u takto upravených pokrmů něco chybí? Že by to byla chuť? Tuky jsou ve stravě důležité a ani při hubnutí se jich nemusíte vzdávat!

Ryby v jídelníčku dětí

Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: