LISTOPAD - PODPORA PLIC

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

LISTOPAD - PODPORA PLIC
A máme tu listopad, moji milí!
Po několika krásně slunečných a teplých dnech, kdy jsme měli pocit, že se k nám léto ještě na chvilinku vrátilo, aby se s námi definitivně rozloučilo, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita bude silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík a ten potřebují tělové buňky k přeměně živin na energii a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují a který je nutný z těla vyloučit. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.
Nejsilnější je energie plic každý den ráno mezi 3. - 5. hodinou. V tuto dobu obvykle nejvíce kašleme a vykašláváme. Nejslabší energie plic je pak každý den odpoledne mezi 15. - 17. hodinou.
Slabost plic se v listopadu projevuje v nedostatečnosti samotných plic, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a v přehnané citlivosti pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže.
Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo kůží. Mohou se tedy vyskytnout i problémy s vylučováním jako je zácpa, nadýmání, průjem. Poruchy dýchání se mnohdy projeví i vyrážkou na kůži. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravé pak pravé polovině obličeje.
U každého orgánu je možné vysledovat souvislost s psychikou. Plíce jsou "komunikačním" orgánem a jsou-li s nimi potíže, může to být i tím, že majitel neumí nebo nechce komunikovat se svým okolím, nechce s někým „dýchat společný vzduch", většinou na okolí "kašle". Dýchání je spojováno se schopností přijímat, aniž byste hodnotili, a schopností propouštět, aniž byste měli smutek. Což je moje velké téma Vzhledem k tomu, že listopad přinese méně sluníčka, dny se rapidně zkrátí, vstávat i vracet se domů z práce budeme za tmy, nebude to s naší náladou a emočním rozpoložením již tak lehké jako v létě. Může nás přepadnout rozmrzelost, smutek - a nedej Bože - i deprese. Zase si můžeme uvědomit spojení s plícemi ustálenými frázemi typu „hruď se jí sevřela smutkem", „nemohl strachy dýchat" a podobně. Uvědomme si proto, jestli své plíce neovlivňujeme také naší psychikou a vědomě s tím pracujme.

Jak tedy pomoci v listopadu (a nejen v listopadu) našim plícím? A co jíst?
Vzrůstá potřeba pikantní chuti, která organismus zahřeje. Jako celý podzim a zimu dávejte přednost jednoduché tepelné úpravě - vaření, pečení. Při dýchacích problémech vynechte zahleňující potraviny jako mléko, výrobky z bílé mouky, bílého cukru, smažená a tučná jídla.
Doporučuji:
• Koření-bylinky: pepř, chilli, zázvor, kari a masala směsi koření, ale také česká klasika - pikantní pažitka, dále hřebíček, kardamon, skořice.
• Ovoce: jablka, hrušky, švestky - i sušené, stejně tak brusinky, rakytník. Názory na citrusy se různí, ale komu nevadí, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Já tedy upřednostňuji ovoce z našich krajin, ale každému, jak je libo, poslouchejte své tělo. Takový citron opravdu ničím z našich končin asi nenahradíte.
• Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek.
• Obilniny-luštěniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, luštěniny - ideální jsou červené fazole (jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů vůbec!), červená čočka, sója, quinoa.
• Dále pak nezapomínejte na MED! Prospěšné účinky medu jsou známé po staletí. Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, vitamin E, minerály draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, aromatické látky, silice, enzymy a další. Dle vědeckých dokladů má med baktericidní účinky (ničí některé bakterie) a antivirové účinky (ničí některé typy virů). Působí proti infekcím jako je rýma a chřipka. Med rozpuštěný v horké tekutině (v čaji) účinně rozpouští hleny. Velmi účinný a odzkoušený recept, který pomáhá při urputném kašli - nakrájejte cibuli, zalijte medem a nechte v uzavřené sklenici pustit silice. Tento sirup pak podávejte po lžičkách. Zvládnou ho sníst i děti. Opatrně v případě, že máte problémy s žaludkem.
• Nezapomínejte hodně pít - teplou vodu s citronem, s medem a také čaje - jak bylinné, tak třeba zelené a opět zmíním zázvorový čaj, pro zahřátí je výborný i yogi masala čaj (dobře povařené koření na yogi tea ve vodě, přidat kvalitní sypaný černý čaj, na závěr mléko - může být i rostlinné - a med nebo cukr). Takhle večer doma u zapáleného krbu je mnohdy lepší než láhev vína I když .... Přichází i doba svařáčků a medoviny, takže hurá!
• A protože pro podporu imunity jsou velmi důležité antioxidanty, zmíním i čokoládu, abych vás potěšila. Kvalitní, v přiměřeném množství, výborný zdroj hořčíku a pohody
• Kdo je stejně jako já milovníkem omáček, nezavrhujte je. Je to česká klasika, jen se je třeba naučte vařit trošičku jinak - zahušťovat můžete místo bílé mouky quinoovou, pohankovou, nikdo to nepozná. Zkuste připravovat různá soté, kari a dáhly, jejichž základem je kořenová zelenina, luštěniny, maso nebo jeho náhražka a rostlinné (například kokosové či rýžové) mléko či smetana, k tomu rýži nebo těstoviny a máte za chvíli oběd na stole.
• Masožrouti - je čas zvěřiny. I já ji mám ráda a určitě neodolám. Zvěřina obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny jsou vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost. Což se nedá už tak říct o Svatomartinské husičce, ale tradice je tradice...
• Ideální jsou na podzim a v zimě polévky a vývary. Naučte se je vařit a jíst! Je to velmi vděčný a rychlý pokrm. Pokud si zvyknete do nich přidat i luštěniny nebo obiloviny, budete mít komplexní, zdravé a zahřívací jídlo. Už babičky říkaly, že POLÉVKA JE GRUNT! A pokud máte v polévkách mezery nebo si chcete rozšířit svůj jídelníček o polévky jako je řepná s křenem, mrkvová se zázvorem nebo indická s jablky a čočkou - přijďte na můj polévkový kurz vaření k nám do Studia Cesta ke změně 28.11.

A nezapomeňte - jak nedávno napsala v jednom z rozhovorů Margit Slimáková, že s chutí snězené hranolky jsou lepší než s odporem snězená pohanka! Užívejte si podzim, dejte tělu i duši, co si žádá, buďte v pohodě a nenechte se svázat přílišnou striktností a dogmaty o tom, co je dobré a co ne. Nezapomínejte na pohyb, vyjděte ven procházku, zaběhejte si, nebo jděte na hodinu jógy, každý, co máte rádi. Dopřejte svému tělu masáž, lymfodrenáž nebo saunu. Bavte se a mějte se rádi

Neodpustím si to a zkusím vás nalákat na SOBOTU PŘO ŽENY 23.11. u nás ve Studiu Cesta ke změně. Můžete si s námi užít prima den, který v 11 hodin začne jógou a meditací s úžasnou Šárkou Vítovcovou, jejíž optimismus je opravdu nakažlivý. Pak si společně uvaříme vegetariánské jídlo, dostanete recepty a můžeme si povídat o výživě s mou maličkostí. A finále tentokrát zajistí úžasná dáma a zkušená kartářka Helena Preislerová povídáním o tarotových kartách a životě s nimi. Musím říct, že tato šmrncovní dáma, ač jí je přes 70, mně naprosto zahanbuje na lekcích jógy:) a její vitalita a humor jsou opravdu motivující. Navíc si každá z účastnic může nechat v soukromí vyložit karty na následující rok a jednu další osobní otázku.

Budu se na Vás těšit!
Krásný podzimní čas s otevřenou optimistickou myslí a klidným čistým dechem vám ze srdce přeje Zuza


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Sbíráte šípky ?

ŠÍPKOVÁ POMAZÁNKA RAW - Sezonní a regionální pochoutka.

S tímto receptem je v prvé řadě spojena procházka, nejlépe s dětmi do podzimní přírody,a to od poloviny do konce října, kdy se na mezích a okrajích lesů vybarvují šípky.Celou přípravou se vine ruku v ruce kombinace relaxačního pohybu, určitá míra hry ze zpracování obyčejných všudepřítomných plodů a ve finále delikatesní, superzdravé a hlavně jednoduché "něco na chleba".Do procesu zdravé přípravy jídla a vaření je užitečné zapojit dítko, které, i když by nepomáhalo přímo, tímto si uchová v paměti dovednosti, které jsou důležité pro jeho pozdější samostatný život a hlavně: vytvoří si vztah ke zdravému stylu jídla.

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

 

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: