Mlsejte o Vánocích zdravě

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Centrum výživy a zdraví

Specialisté z Centra přes výživu a zdraví pro Vás připravili tipy pro zdravé mlsaní o Vánocích.

 

Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných pochutin krásně provoní byt, má rád snad každý. Vánoce, stejně jako každá velká oslava, bývají spjaty s dobrým jídlem a pitím. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a překvapit rodinu a přátele novými chutěmi?

 

Zdravé vanilkové rohlíčky vanilkové rohlíčky

I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!

Ingredience:

250 g celozrnné pšeničné mouky

50 g hladké kukuřičné mouky


50 g cukru moučky


100 g másla

100 g mletých ořechů


1 vaječný žloutek


citronová kůra


mléko

podle potřeby 
cukr moučka, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým máslem, vaječným žloutkem. Důkladným promícháním ingrediencí vytvoříme tuhé těsto. Těsto necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den tvoříme z těsta rohlíčky, které klademe na plech s pečícím papírem. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).

Náš tip: Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat vanilkové rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější. 

 

Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)ovesné kuličky

Nechali jste vánoční cukroví a jeho přípravu na poslední chvíli? Ovesné kuličky zvládnete mít hotové za čtvrt hodiny a recept je to nejen dobrý, ale i velice zdravý.

Ingredience:

150 g ovesných vloček

150 g másla


100 g třtinového cukru


3 lžíce karobu nebo kakaa

1 vanilkový cukr

kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Postup:

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme „těsto“, ze kterého tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a můžete začít mlsat.

 

Francouzské oříškové koule francouzské koule

Ingredience:

180 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

80 g jemného krystalového cukru


1 lžíce mleté skořice


2 vaječné bílky

práškový cukr na obalení

Z těchto ingrediencí připravíte cca 15 koulí, pokud chcete více vánočního cukroví, po- měrově navyšte dávky ingrediencí.

Postup:

Bílky vyšleháme na tuhý sníh (pevná hmota). Následně bílky přimícháme do směsi mandlí (nebo oříšků) a cukru se skořicí.
S mírně navlhčenýma rukama tvarujeme v dlaních kuličky, které vyskládáme na plech. V troubě předehřáté na 180°C pečeme po dobu cca 15ti minut. Přílišným pečením koule tvrdnou, měly by být uvnitř i po upečení měkké. Po upečení sejmeme koule z plechu, necháme je trochu zchladnout a poté je celé obalíme v práškovém cukru. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

 

Přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.

Vaše Centrum přes výživu a zdraví


Další články z rubriky Zdravé recepty

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Jarní hraní s chřestem

Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: