Mug cake - rychlovka do hrníčku

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Harmona.cz

Jak na mug cake? Úplně jednoduše!

Abych byla konkrétnější, jde o to, že v mističce smícháte několik surovin, z nichž v základu jsou většinou ovesné vločky nebo nějaký druh mouky, vejce, kypřící prášek a sladidlo, někdy i mléko nebo jogurt (dle vašeho gusta) a vše nalijete do hrnečku. Hrneček strčíte do trouby a jednoduše upečete.

K pečení jedna malá poznámka. Internet se hemží mug cakes pečenými v mikrovlnné troubě. Je to ta rychlejší varianta pečení a pokud nemáte k pečení v mikrovlnce nedůvěru jako já, nic proti tomu. Já ale preferuju klasickou pečící troubu. Mug cake peču cca 12 - 15 minut na 250°C.

Dezert pak můžete buď zbaštit lžičkou rovnou z hrníčku, nebo vyklopit jako bábovičku. V tom případě doporučuju hrneček předem vymazat tukem a vysypat třeba strouhaným kokosem.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

No a ted už chybí jen několik receptů do vašeho mug cakeového začátku. Pokud si mug cake také zamilujete, určitě vás napadne mraky dalších možností, jak si ho vylepšit. Na internetu se dají najít už i slané mug cakes. Ano, opět je to pouze o vaší fantazii :)

Mug cake čoko-čoko

1/2 banánu
4 lžíce (žitné) celozrnné mouky
půl lžičky kypřícího prášku
lžička medu
lžíce oleje
lžička kakaa nebo karobu
2 větší kostičky vysokoprocentní čokolády nalámané nebo nasekané na kousky

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Mug cake Jablíčko(můj nejoblíbenější)

lžíce ovesných vloček
lžíce pohankové mouky
lžíce kokosu
půl lžičky kypřícího prášku
půl lžičky skořice
na velkých okách nastrouhané menší jablko
1 vejce
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Banánový mug cake se skořicí

6 rovných lžic ovesných vloček
menší rozmačkaný banán
lžička medu (pokud je banán zralejší, ani nemusí být)
1 vejce
skořice (podle chuti)
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Vše promíchat, nalít do hrnečku a upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.
Mug cake - Výživové poradenství, příježitost jak zdravě zhubnout.

Mug cake Arašídek

lžíce arašídového másla
1 vejce
lžíce medu
4 lžíce celozrnné mouky
2 lžíce ovesných vloček
půl lžičky kypřícího prášku
mléko (cca 0,5 dcl, podle konzistence těsta)

Arašídové máslo promíchat s vejcem a postupně přidávat další suroviny tak, aby se arašídové máslo promímíchalo do celého dezertu. Upéct ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut na 250°C.

Přeju vám dobrou chuť s touto novou snídaňovou inspirací.

Další články a recepty na www.harmona.cz


Další články z rubriky Zdravé recepty

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Pyré z červené čočky - nejen pro děti

Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.

Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!


Zasílání nových článků e-mailem

Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem? Přihlaste se zde:




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Školící střediska:

Školící středisko