Na zdraví!?

Rubrika: O potravinách
Autor: Bc. Daniela Poláchová

Na zdraví!?

Hlídáte si, co jíte a přesto nehubnete? A co ALKOHOL? Tady je přehled, kolik kalorií nám k dennímu příjmu přidá sklenička vína, půllitr piva nebo panák tvrdého alkoholu.

Staropramen Cool Grep 1x 500 ml 143 kcal

pivo světlé 12° 1x 500 ml 168 kcal

pivo sv. 10° 1x 500 ml 157 kcal

Pivo tmavé 10° 1x 500 ml 195 kcal

Radegast Birell 1x 500 ml 106 kcal

Víno bílé suché 1x 200 ml 105 kcal

víno červené suché 1x 200 ml 153 kcal

šampaňské 1x 200 ml 160 kcal

Cinzano 1x 100 ml 138 kcal

víno portské 1x 50 ml 78 kcal

Becherovka 1x 40 ml 115 kcal

Fernet 1x 40 ml 108 kcal

vodka 1x 40 ml 89 kcal

slivovice 53% 1x 40 ml 88 kcal

Metaxa 1x 40 ml 115 kcal

 

Problémem není pouze kalorická hodnota alkoholu, ale jeho vysoký glykemický index. To se týká zejména piva a míchaných alkoholických nápojů.

Glykemický index je číselný údaj, který vyjadřuje účinek této potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Čím vyšší je hladina glukózy po konzumaci potraviny, tím vyšší je hladina inzulínu a tím více tuku se uloží. Když se vysoká hladina cukru spouští opakovaně a po delší časové období, hromadí se stále více tuku, viditelného hlavně v břišní krajině.

Tak např. pivo má ještě vyšší glykemický index (GI) než čistá glukóza, která byla vybrána za základ měření GI. GI piva je až 120! Pivo obsahuje až 28 g cukru na jeden litr.

Naopak přiměřené množství vína k jídlu může výslednou hodnotu glykémie ovlivnit příznivě. Ideálně v podobě střiku z bílého suchého vína.

Daniela, Výživou ke změně

www.vyzivoukezmene.cz


Další články z rubriky O potravinách

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být  celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem -  s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?

Ochutnejte špaldu

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: