Ochutnejte špaldu

Rubrika: O potravinách
Autor: Harmona.cz

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu. Spojuje v sobě totiž mnoho skvělých vlastností. Jde o druh pšenice, takže její využití je opravdu široké od výrobků ze špaldové mouky jako je různé pečivo, těstoviny, přes celá zrna například v podobě krup až po špaldovou praženou kávu. Původně u nás špaldu pěstovali již Keltové, ale byla vytlačena šlechtěnou pšenicí, která měla větší výnosnost. Tím jsme ale byli ochuzeni o řadu skvělých vlastností špaldy. Oproti běžně používané pšenici má vyšší obsah bílkovin, což jsou v podstatě stavební kameny našeho těla. Nejen pro hubnoucí je důležitý i její nižší glykemický index. Zjednodušeně, čím nižší glykemický index, tím déle se daná potravina tráví a déle nás zasytí. A k tomu všemu obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Máte chuť zkusit špaldové knedlíky, špaldové kroupy nebo karbanátky? Zkuste některé z vyzkoušených receptů a oživte svůj jídelníček.

Špaldoto (špaldové rizoto)
Připravuje se z tzv. kernotta (špaldových krup). Kernotto uvaříme ve slané vodě (pozor, je potřeba vařit dlouho, cca 30 - 50 minut) a zamícháme s oblíbenou zeleninou (např. cibule, mrkev, rajče paprika, celer, pórek). Pokud máte rádi, je možné přidat i houby.
Špaldoto lze koupit také již připravené, jen uvaříte ve slané vodě.

Špaldové karbanátky
Na 4 porce budeme potřebovat tři čtvrtě hrnku kernotta, cibuli, 2 vejce, česnek, 4 plátky namletého tmavého toustového chleba, sůl a majoránku.
Kernotto propláchneme a vaříme v osolené vodě 50 minut. Smícháme všechny ingredience a tvarujeme malé karbanátky, které můžeme opéct na pánvi, nebo pokud chceme recept o něco dietnější, upéct v troubě.

Špaldové knedlíky
Budeme potřebovat 250g špaldové celozrnné mouky, 100g namletých ovesných vloček, 100g bílé hrubé mouky, 100g špaldové celozrnné krupice, sušené kvasnice, sůl a vodu.
Ze všech surovin vypracujeme těsto a vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.

Sladkou tečku můžeme udělat s palačinkami ze špaldové mouky a špaldovým kafem s mlékem, které je jednou z nejchutnějších náhražek kávy. Jemně oříšková chuť špaldy se právě do kávy opravdu hodí.

Více článků o zdravém životním stylu najdete na www.harmona.cz


Další články z rubriky O potravinách

Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?

Při redukci nadváhy a obezity doporučuji zařazovat co nejčastěji potraviny s nižším glykemickým indexem. Tyto potraviny udržují hladinu cukru v krvi stabilní a jsou nejen prevencí proti hladu a chutím na sladké, ale také proti únavě, cukrovce a kardiovaskulárním potížím.

Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: