Ochutnejte špaldu

Rubrika: O potravinách
Autor: Harmona.cz

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu. Spojuje v sobě totiž mnoho skvělých vlastností. Jde o druh pšenice, takže její využití je opravdu široké od výrobků ze špaldové mouky jako je různé pečivo, těstoviny, přes celá zrna například v podobě krup až po špaldovou praženou kávu. Původně u nás špaldu pěstovali již Keltové, ale byla vytlačena šlechtěnou pšenicí, která měla větší výnosnost. Tím jsme ale byli ochuzeni o řadu skvělých vlastností špaldy. Oproti běžně používané pšenici má vyšší obsah bílkovin, což jsou v podstatě stavební kameny našeho těla. Nejen pro hubnoucí je důležitý i její nižší glykemický index. Zjednodušeně, čím nižší glykemický index, tím déle se daná potravina tráví a déle nás zasytí. A k tomu všemu obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Máte chuť zkusit špaldové knedlíky, špaldové kroupy nebo karbanátky? Zkuste některé z vyzkoušených receptů a oživte svůj jídelníček.

Špaldoto (špaldové rizoto)
Připravuje se z tzv. kernotta (špaldových krup). Kernotto uvaříme ve slané vodě (pozor, je potřeba vařit dlouho, cca 30 - 50 minut) a zamícháme s oblíbenou zeleninou (např. cibule, mrkev, rajče paprika, celer, pórek). Pokud máte rádi, je možné přidat i houby.
Špaldoto lze koupit také již připravené, jen uvaříte ve slané vodě.

Špaldové karbanátky
Na 4 porce budeme potřebovat tři čtvrtě hrnku kernotta, cibuli, 2 vejce, česnek, 4 plátky namletého tmavého toustového chleba, sůl a majoránku.
Kernotto propláchneme a vaříme v osolené vodě 50 minut. Smícháme všechny ingredience a tvarujeme malé karbanátky, které můžeme opéct na pánvi, nebo pokud chceme recept o něco dietnější, upéct v troubě.

Špaldové knedlíky
Budeme potřebovat 250g špaldové celozrnné mouky, 100g namletých ovesných vloček, 100g bílé hrubé mouky, 100g špaldové celozrnné krupice, sušené kvasnice, sůl a vodu.
Ze všech surovin vypracujeme těsto a vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.

Sladkou tečku můžeme udělat s palačinkami ze špaldové mouky a špaldovým kafem s mlékem, které je jednou z nejchutnějších náhražek kávy. Jemně oříšková chuť špaldy se právě do kávy opravdu hodí.

Více článků o zdravém životním stylu najdete na www.harmona.cz


Další články z rubriky O potravinách

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Kefír z Tibetského zrna

Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: