Omega 3
Rubrika: O potravináchAutor: Marcela Bednářová
OMEGA -3 MASTNÉ KYSELINY JSOU VYJÍMEČNĚ DŮLEŽITÝM VÝŽIVOVÝM FAKTOREM PRO DOBROU ČINNOST MOZKU
Omega 3 mastné kyseliny jsou v mozku vysoce koncentrované
Přispívají k dobrému fungování paměti .
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamět´, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.
Optimální poměr omega 3 a omega 6
V lidské stravě jsou dvě esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6. Esenciální znamená, že tyto živiny jsou potřebné a tělo si je samo nedokáže vytvořit. Je třeba je získat prostřednictvím stravy. I když omega 6 mastné kyseliny jsou pro zdraví rovněž nezbytné, v jídelníčku se nacházejí v mnohem větším množství než omega 3. Běžným problémem je příliš vysoký poměr omega 6 ku omega 3. Tato nerovnováha zvyšuje náchylnost k zánětům, čímž vzrůstá riziko tvorby krevních sraženin, degenerace sítnice, demence, tlumí imunitní reakce, deprese, artritidy, autoimunitních onemocnění, zužuje cévy, některých kožních onemocnění a možná i některých druhů rakoviny. Průměrná západní strava obsahuje omegu 6 ku omega 3 v poměru 20:1. Pro optimální zdraví je nejlepší poměr 5:1.
Omega 3 brání shlukování krevních destiček, rozšiřují cévy, podporují imunitní reakce, omezují množení buněk, mají protizánětlivý účinek, pomáhají lidem s degenerací sítnice.
Mezi potraviny které obsahují omega 3 patří zejména řepkový olej, čerstvý špenát, lněný olej (tady ovšem hrozí riziko rychlého žluknutí), olej s pšeničných klíčků, borůvky, vlašské ořechy, avokádo, sladká červená paprika, mleté oregano, mořské řasy a samozřejmě ryby.
Nejbohatšími zdroji jsou ryby, které žijí v chladných vodách. Např. atlantický losos, duhový pstruh, makrela nebo tuňák. Ze sladkovodních ryb sem patří i tuk úhoře, pstruha duhového, kapra a sumce.
Omega 3 mastné kyseliny jsou v mozku vysoce koncentrované
Přispívají k dobrému fungování paměti .
Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamět´, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.
Optimální poměr omega 3 a omega 6
V lidské stravě jsou dvě esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6. Esenciální znamená, že tyto živiny jsou potřebné a tělo si je samo nedokáže vytvořit. Je třeba je získat prostřednictvím stravy. I když omega 6 mastné kyseliny jsou pro zdraví rovněž nezbytné, v jídelníčku se nacházejí v mnohem větším množství než omega 3. Běžným problémem je příliš vysoký poměr omega 6 ku omega 3. Tato nerovnováha zvyšuje náchylnost k zánětům, čímž vzrůstá riziko tvorby krevních sraženin, degenerace sítnice, demence, tlumí imunitní reakce, deprese, artritidy, autoimunitních onemocnění, zužuje cévy, některých kožních onemocnění a možná i některých druhů rakoviny. Průměrná západní strava obsahuje omegu 6 ku omega 3 v poměru 20:1. Pro optimální zdraví je nejlepší poměr 5:1.
Omega 3 brání shlukování krevních destiček, rozšiřují cévy, podporují imunitní reakce, omezují množení buněk, mají protizánětlivý účinek, pomáhají lidem s degenerací sítnice.
Mezi potraviny které obsahují omega 3 patří zejména řepkový olej, čerstvý špenát, lněný olej (tady ovšem hrozí riziko rychlého žluknutí), olej s pšeničných klíčků, borůvky, vlašské ořechy, avokádo, sladká červená paprika, mleté oregano, mořské řasy a samozřejmě ryby.
Nejbohatšími zdroji jsou ryby, které žijí v chladných vodách. Např. atlantický losos, duhový pstruh, makrela nebo tuňák. Ze sladkovodních ryb sem patří i tuk úhoře, pstruha duhového, kapra a sumce.
Další články z rubriky O potravinách
Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)
Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.
Test energetických tyčinek - 1.díl
Na akci Běh pro Světlušku jsme jako jeden z reklamních předmětů dostali energetickou tyčinku Isostar, určenou pro zvláštní výživu při sportu. To mě inspirovalo k porovnání s běžnou musli tyčinkou - jaký je mezi nimi skutečně rozdíl? Je Isostar high energy sport bar multifruits opravdu tak výjimečná? K porovnání jsem si vybrala běžnou musli tyčinku Fit šťavnatá, která mi jednak chutná, jednak je bez polevy, která obsahuje zbytečně mnoho ztužených tuků.
Náhrady masa
Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.
Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.