Je potřeba, aby rodiče věděli, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav.
Spousta lidí si ve svém jídelníčku na snídani neudělá čas, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel přenášen i na děti.
Optimální kalorický příjem
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti
Další články z rubriky Zdravé stravování
Důležitost snídaní
Rýžová strava
POZOR NA NĚKTERÁ DOPORUČENÍ TRENÉRU VE FIT CENTRECH - RÝŽOVÁ STRAVA
Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.
Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.
Proč a jak jíst, pít a cvičit? 28.3.2013
...Neméně podstatným tématem, jako je množství tekutin, je i jejich rozložení v průběhu dne. Vyvarujte se nárazovému vypití půl litru tekutin a více. Popíjejte v průběhu celého dne po malých doušcích. Mějte nápoj stále na očích/po ruce, abyste se kdykoliv mohly svlažit a osvěžit.
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.