Ořechový koláč se švestkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
1 porce: 253 kcal / 1.060 kJ
 
Potřebujete na těsto: ½ hrnku vlašských ořechů, ½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 lžíci obilných klíčků, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce cukru, špetku soli, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, olivový olej na vymazání formy, mouku na vysypání formy.
 
Náplň: 250 g tvarohu, vanilkový cukr, 300 g švestek, skořice, sezamové semínko (můžeme posypat i mákem).
 
Postup: Vlašské ořechy pokrájejte na kousky. Smíchejte spolu s vločkami, prosátou moukou, obilnými klíčky, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Směs těsta trhejte a vmačkejte po kouscích do vymazané a vysypané formy tak, abyste pokryli dno a strany. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 st. C na 15 min.
 
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem. Švestky omyjte, pokrájejte na poloviny a vypeckujte.
 
Z trouby vyndejte předpečené těsto, potřete tvarohovou náplní, na kterou pokladete švestky. Posypte skořicí a sezamovým semínkem. Vložte znovu do trouby a pečte zhruba 30 min.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky Zdravé recepty

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Upečte si zdravé sezamové sušenky

Sezamová semínka jsou nejzdravější - jsou zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a řady minerálů a vitamínů. Ochutnejte domácí zdravé sezamky!

Recept na dietní salát s brynzou

Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: