Podstata

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Bc. Eva Janoušková

Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?

Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!

I přes názory a "zaručené postupy" zastánců alternativních směrů stravování, kteří tvrdí, že hladovkou zaručeně zhubneme a očistíme tělo od toxinů, nemocí, špatných duchů a kdoví čeho dalšího, NEVĚŘTE JIM! Tito lidé si podlé své fantazie (častokrát velmi živé!!) vymýšlejí scénáře o hnití potravy ve střevech atp. a ABSOLUTNĚ přitom IGNORUJÍ POZNATKY KLASICKÉ MEDICÍNY založené na důkazech.

Představa potravy smrdutě zahnívající ve střevech je SCI-FI a patří tak nanejvýš do špatného vtipu... Když uvěříte této představě, tak pak snadno můžete podlehnout i tomu, že hladověním, dělenou stravou či jiným alternativným výživovým stylem se zbavíte jedů ze střev a následně ostatních toxinů.

REALITA JE JINDE. Ve skutečnosti za mnohými zdravotními problémy stojí nesnášenlivost některých potravin nebo jejich kombinací (bězná intolerance laktózy, alergie na kravskou bílkovinu, či jiné potravinové alergie). Příznaky neustoupí díky hladovění, ale proto, že se odstranila příčina - potravina (či její složka), na kterou je člověk citlivý. Stejně „zázračné" vymizení příznaků by následovalo i bez hladovky po vypuštění jediné problémové potraviny z jídelníčku nebo po přechodu na optimální stravu místo konzumace nevhodných potravin.

Pojďme si tedy společně objasnit, co se s naším organismem děje při hladovce a jaké jsou její důsledky.

Při krátkodobém hladovění se zvyšuje bazální metabolický výdej z důvodu rozvoje katabolismu a dochází k mobilizaci živin ze zásob.

Prvními projevy je nastupující velký hlad, který postupně snižuje svou intenzitu až se zcela vytratí.
Tělo však nejdříve bere ze zásob cukru. Ztráty cukru způsobují i odvodnění organismu, což je důvod REDUKCE hmotnosti při krátkodobém hladovění, avšak redukce NENÍ TRVALÁ!
Při delším hladovění (více než 48 hodin) tělo začně jako zdroj energie zpracovávat zásoby ze SVALOVÉ hmoty! Tuky jsou spalovány až o mnoho později!

Hladovka JE ZCELA NEVHODNOU metodou snižování hmotnosti!

POZOR! Tělo se velmi snadno ADAPTUJE na nízký příjem! V důsledku toho při návratu do normálního režimu snadno vzniká pozitivní energetická bilance a dochází k pozvolnému NÁRUSTU VÁHY!
Při delší hladovce dochází k celkovému poklesu živin, energie, ale i vitamínů v těle (následkem může být až poškození organismu).

S každým nevydařeným redukčním snažením se problém prohlubuje! Proto nespoléhejte sami na sebe a zkuste hubnout pod odborným dohledem. Uvidíte, že se to vyplatí !

Vedlejší účinky dlouhodobého strádání:

- ztráta svalové hmoty a následně tuku
- únava, slabost, poruchy spánku
- apatie, snížená schopnost se soustředit
- deprese, úzkost, labilita, změny osobnosti
- průjem nebo zácpa
- chudokrevnost, otoky, srdeční selhání,....

Hladovkou si můžeme způsobit dokonce rozvoj diabetu či úbytek kostní hmoty a svalů!

Cestou k ÚSPĚŠNÉMU HUBNUTÍ, tedy NENÍ jednorázová hladovka a další "zaručené diety", ale SPRÁVNÁ ÚPRAVA STRAVOVÁNÍ a ŽIVOTNÍHO STYLU!

Častokrát stačí i MALÉ ZMĚNY pro viditelný úspěch! :-)

V případě zájmu mne neváhejte kontaktovat! Ráda Vám poradím a postavím se s Vámi do boje proti nadváze a obezitě! 

Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.

www.vaztesizdravi.cz 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?

Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.

Jídlo - tvůj pomocník či nepřítel

Stravování mladé generace je velmi aktuální téma. V době růstu a dospívání potřebuje tělo vyvážené množství základních makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Nemělo by chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny, kvůli minerálům, vitamínům a vláknině. Pokud stravě nevěnujeme v této době patřičnou pozornost, zaděláváme si na problémy se zdravím, a to nejen ve vzdálené budoucnosti, ale bohužel i v té blízké. Stále se snižuje věk, ve kterém se objevuje cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak. Mladých lidí s nadváhou (dokonce s obezitou) přibývá, přibývají problémy s klouby, šlachami, mnoho mladých má potíže s imunitou.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: