Pokus o domácí pecen chleba

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Ing. Petra Vašíčková

Pokus o domácí pecen chleba
Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Ingredience:
pšeničná mouka
žitná mouka
kvásek
voda
sůl
kmín
Kvásek si můžete sehnat na kváskové seznamce nebo si jej můžete prostě vytvořit sami. Mouka: Voda 1:1 a necháte pěkne prokvasit.
Nejsem ten člověk, který říká vemte si tolik a tolik gramů toho a smíchejte s tolika gramů toho a toho :) sama vařím a peču podle nálady a nikdy to není stejné.

Tak Jak Na Pecen Chleba
velká lžíce kvásku + cca 150 g mouky a 150 g vody
- pěkně promícháme a necháme prokvasit asi cca 10 -12 hodin
rozvedený kvásek + cca 150 g pšeničné mouky + 90 g žitné mouky + voda
- vše pěkně promícháme a prohněteme a vytvoříme pěkný bochník
- těsto vložíme do ošatky nebo do cedníku s hrubou utěrkou, nezapomeňte na mouku, aby se nám to moc nepřlepilo
- necháme nakynout cca 4-6 hodin a dáme do předehřáté trouby či remosky
- remoska cca 1 hodinu

Pak už jen krájíme a pustíme uzdu našim smyslům

Další články z rubriky Zdravé recepty

Mandlová koprovka

Je období mladého kopru a tady je recept na super zdravou koprovku bez klasického použití mouky na zahuštění a bez kravského mléka. Výsledek je k nerozeznání od klasického způsobu přípravy a to jak vzhledově, tak i chuťově. Liší se jen tím, že "Mandlová koprovka" je zdravější, téměř o polovinu méně kalorická a bezlepková. Její příprava je také rychlejší.

Zdravé cookies za pár minut

Znáte to asi sami. Když je chuť, tak je člověk ochotný sníst cokoliv a potom má výčitky, že neměl a bude tlustý atd. :-) Stačí mít těchto pár surovin doma a můžete si za pár minut připravit zdravé mlsání, které si bez výčitek můžete vzít téměř kdykoliv.

Kváskový chléb

Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: