Polévka HOKKAIDO

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Polévka HOKKAIDO
ingredience pro 4 porce :

800-1000 g dýně Hokaido se slupkou ( po odstranění jadérek a očištění )
20 ml oleje ( olivový, avokádový nebo řepkový ...)
100 g cibule ( asi 2 menší)
20 g česneku (5-6 stroužků) vcelku i se slupkou lze použít
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/- ( nebo čerstvou šťávu ze zázvoru)
koření lze čerstvé nebo sušené: oregano a tymián po lžíci dle chuti zelený pepř čerstvě drcený, kurkuma
200 ml zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1lžíce, případně vlastní domácí vegeta )
4 lžičky dýňového natural oleje ( můžeme ale použít i jiný natural olej )
4 lžičky dýňových semen ( namočit předem ve vodě)
1000 ml vody +/-


postup:

Dýni Hokaido asi o velikosti většího grepu, či menšího pomela, důkladně omyjeme, můžeme použít kartáček a mýdlo, opláchneme. Odkrojíme stopku, rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme dužinu se semeny kterou vyhodíme. Hokaido nakrájíme na kousky asi 2cm a to i se slupkou. Vložíme do remosky. Přidáme kousek chilli papričky (čerstvá nebo sušená) . K tomu nakrájenou cibuli a česnek, ten vcelku, klidně i se slupkou.
Olej asi 20ml, oregano, tymián, pepř, vegetu, asi ½ lžíčky kurkumy, sůl, a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a ještě dále vaříme do změknutí cca 30 minut. Nakonec vše rozmixujeme (nejlépe použít výkonný mixér, nebo nurtibulet), do hladkého krému a následně ještě přepasírujeme přes síto, aby byla polévka je velmi jemná a krémová.
Případně doředíme vodou, dochutíme.

Na talíři ozdobíme dýňovými semeny ( je vhodné nechat je předem delší dobu namočené a propláchnout)
A lžící pokud možno dýňového oleje.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce cca 520ml:
Energie 630kJ
Bílkoviny 4g
Sacharidy 22g
Tuky 6g
Vláknina 4g


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak přežít a užít si Vánoce

V čem jsou hlavní nástrahy Vánoc? Z mého pohledu to možná překvapivě nejsou štědrovečerní večeře a cukroví, ale celková změna životního stylu. Jedním z jeho projevů je tzv. „absolutní nepohyb". Absolutní nepohyb se projevuje tím, že z aktivních lidí se stávají gaučoví povaleči, kteří se po několik dní nacházejí výhradně v dosahu televizního ovladače a mísy s cukrovím.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.

Sezóna hub je v plném proudu

Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Jarní očista na východní způsob

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: